Doğurganlığı artırmanın vakti geldi…

0
693

Aman doğurganlığınızı etkilemesin! Tam da bebek sahibi olmak isterken, bu yiyeceklerin doğurganlığınızı etkilemesini istemezsiniz değil mi? İşte doğurganlığın artmasını ya da azalmasını sağlayan yiyecekler…

Günümüzde kadınların doğurganlık oranlarını çevresel koşullar, genetik yapı, hastalıklar, kullanılan ilaçlar ve beslenme şekli etkiliyor! Eğer annelik gibi nefis bir duyguyu yaşamak istiyorsanız o zaman daha çok dikkat etmeniz gerekiyor! İşte doğurganlığın artmasını ya da azalmasını sağlayan yiyecekler:

Taze sebze ve meyvelerin antioksidan içeriği oldukça yüksektir. Bu nedenle de doğurganlığı artırıcı özellikleri vardır.

Folik asit

B grubu vitaminlerindendir. Bebekte anomali riskini azaltmaktadır. Besinlerden et, yumurta, yeşil yapraklı sebzelerde, kuru baklagillerde, tahıllarda bulunmaktadır. Ayrıca takviye olarak alınması da gerekmektedir.

Çinko

Yapılan araştırmalarda günde en az 15 mg çinko alımı, erkeklerde sperm ve testosteronu, kadınlarda ise ovulasyonu ve doğurganlığı artırabildiği görülmüştür. En iyi kaynakları, deniz ürünleri (istiridye, karides, yengeç gibi) et, süt, yumurtadır ve kuru baklagillerdir.

Demir

Demir içeriği yüksek olan besinler doğurganlığı arttırmaktadır. Bazı çalışmalar düşük demir rezervlerine sahip kadınların gebe kalma olasılığı daha düşük olduğunu göstermektedir. Et, deniz ürünleri, yumurta, incir, üzüm ve koyu yeşil yapraklı sebzeler demir açısından zengindir.

Omega 3

Omega 3 yağ asitleri üreme organlarındaki kan akışını artırarak üreme hormonlarını düzenler ve stresi en aza indirerek doğurganlığı artırabilmektedir.

Deniz ürünlerinden somon, sardalye ve ringa balığı gibi yağlı balıklarda bulunmaktadır. Haftada 2- 3 defa tüketilmesi önerilmektedir. Omega 3 yağ asitleri aynı zamanda keten tohumu, ceviz ve omega 3 ile zenginleştirilmiş yumurtalarda bulunmaktadır

Avakado

B6 vitamininden zengindir. Dolayısıyla serotonin salgılanmasını uyarır. Ayrıca E vitamininden zengindir. Erkeklerde testesteron salınımını artırır.

Kaçınılması gerekenler neler?

1. Yüksek miktarda civa alımı bebeğin sinir sistemi üzerinde olumsuz etki oluşturmaktadır. Bu nedenle civa içeriği yüksek olan balıkların (kılıç balığı, uskumru, kiremit balığı, orkinos, köpek balığı) ve kabuklu deniz ürünlerinin tüketimine dikkat edilmelidir.

2. Trans yağ asitleri içeren işlenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.

3. Asitli içecekler ve alkolden ve sigaradan uzak durulmalıdır.

4. Kahve ve kafein içeren içeceklerin tüketimini sınırlandırılmalıdır. Günde ortalama 2 fincandan fazla tüketilmemelidir.

5. Hormonal dengesizlere yol açan sıkını, üzüntü ve stresten uzak durulmalıdır.

Bir Cevap Yazın