Çoğul gebelikler hakkında merak edilen herşey!

0
1375

Çoğul Gebelikler Ne Sıklıkta Görülür?

Günümüzde tüm doğumların %3’ü çoğuldur. 21 yaşından daha genç kadınlarda ikizler 1000 canlı doğumda 3 oranında görülürken bu oran 35-40 yaş arasındaki kadınlarda 14/1000’e çıkmaktadır. Tüp bebek etkisi göz ardı edildiğinde ikizlere 90 doğumda bir rastlanmaktadır. Tüm ikizlerin yarısı tüp bebek ile gebe kalmışlardır.


Anne İçin Riskler Nelerdir?

Çoğul gebelikle ilişkili en sık rastlanılan risk erken doğumdur. Erken doğumla ilişkili yenidoğan problemlerine ek olarak anneyle ilgili sorunlara da neden olabilir. Diğer komplikasyonlar içinde eşin önde gelmesi, bulantı-kusmanın şiddetli olması, gebelik zehirlenmesi, eşin erken ayrılması, kansızlık, suyun artması, müdahaleli doğum, doğum sonrası kanama ve rahimde gevşeklik sayılabilir. Ayrıca bu hastaların gebelikte şeker hastalığı geliştirme riskleri de artmıştır.


Bebekler İçin Riskler Nelerdir?

Tekil gebeliklerle kıyaslandığında ikizlerde kayıp üç ila altı kat daha fazladır. kayıpların en sık sebebi çoğul gebeliklerin %50 ‘sini etkileyen erken doğumdur. Yine hastalıklar da artmıştır. Her ek bebek için beklenen gebelik süresi 4 hafta kadar azalmaktadır, ikizlerde tekil gebeliklerle kıyaslandığında beyin hasarı 4 kat artmıştır ki bu oran üçüzlerde daha da fazladır (17 kat).

Doğum sonrası da yenidoğanların, yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı daha fazla olmakta ve hastanede daha uzun süre kalma eğilimi göstermektedirler. Hemen hemen tüm dördüzler yoğun bakım ihtiyacı duymakta ve ortalama 60 gün hastanede kalmaktadırlar. Diğer komplikasyonlar içinde doğumsal anomaliler, doğum travması, oksijensiz kalma, kordon dolanmasına bağlı rahim içinde oksijensiz ve/veya ölüm, gelişme geriliği, suyun fazla olması ve spontan düşükler sayılabilir.


İkiz Eşlerinden Biri Ölürse Ne Olur?

İçerde bir veya her iki ikiz eşinin ölümü görülebilir. Ölümden hemen sonra erken doğum riski daha yüksektir.


Ne Zaman Çoğul Gebelikten Şüphelenilmelidir?

Belirli klinik bulgular doktoru çoğul gebelik olasılığına karşı uyarmalıdır. Bunlar, gebelik yaşına göre belirgin olarak daha büyük rahim boyutu, normal gebelik belirtilerinin abartılı olmasıdır.


Çoğul Gebelik Tanısı Nasıl Konabilir?

Çoğul gebeliğin kesin tanısı genellikle ultrasonografi ile konulur. Vajinal yaklaşımla dördüncü gebelik haftası kadar erken doğru sonuç alınabilir.


Tedavi

Önerilen Doğum Öncesi Bakım Nedir?

Çoğul gebelik taşıyan bir kadının doğum öncesi bakımı çok yönlüdür ve deneyimli bir doktor tarafından yapılmalıdır, dengeli bir diyet kuvvetle önerilmelidir. Kalori alımı 300kcal/gün arttırılmalı ve folik asit desteği günde 1 mg olarak yapılmalıdır, multivitamin ve mineral desteği de yine önemlidir, ikiz gebelikte kansızlığın önlenmesi ve kontrol edilmesi için demir alımı arttırılmalıdır. Günlük 60 mg demir desteği önerilmektedir.

Hastalar erken doğum işaretlerine yönelik eğitilmelidirler ve her ne kadar mutlak yatak istirahatinin yararları tartışmalıysa da genellikle 24-26. haftadan sonra aktivite kısıtlamasına gidilir. Hastalar sık kan basıncı ölçümleri ve idrarda protein değerlendirilmesiyle kontrol edilmelidirler. Bebeklerin gelişimi 20 haftadan sonra her 4 haftada bir yapılan seri ultrasonlarla değerlendirilmelidir. Bunlarda doğumsal anomalilerin sık görülmesinden dolayı genellikle genetik danışmanlık ve testler görüşülmelidir.


Çoğul Gebelik Azaltılması Nedir?

Çoğul gebelik azaltılması yüksek sayıdaki çoğul gebeliklerde kalan bebek(ler)in sonuçlarını iyileştirmek için uygulanabilir. İşlemden sonraki toplam gebelik kaybı oranı %11’dir

Bir Cevap Yazın