Çocuklarda iştahsızlık nedenleri ve tedavisi

0
4066
Çocuklarda iştahsızlık nedenleri ve tedavisi
Çocuklarda iştahsızlık nedenleri ve tedavisi

Çocuklarda iştahsızlık nedenleri nelerdir? Çocuklarda iştahsızlık nasıl giderilir? İştahsızlık psikolojik midir? İştahsız çocuğun beslenmesi nasıl olmalı? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Görevlisi Murat Doğan, çocuklarda iştahsızlık ve iştahsızlığın çözümü konusunda merak edilen soruları Anne Bebek Kulübü okuyucuları için yanıtladı!…

İştahsızlık nedir? Aileler tarafından aslında iştahsız olduğu düşünülen çocukların normal beslendiğini görüyoruz… 

Çocukluk çağında altta bir sebep olsun veya olmasın iştah sorunu en yaygın yakınmalardan biridir. Çocuklarımızın yemeyi kesmesi veya azalması durumunda her zaman beynimizde bazı düşünceler belirir. Benim çocuğum iştahsız veya benim çocuğumun iştahı kesildi bunlardan en başı çeken düşüncelerdir. Ağızda yemeği tutmak veya yemeği reddetmek ebeveynleri strese sokar. Tabi ki uzun süren iştahsızlık durumu çocuğun gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir. Peki gerçekten çocuğumuz iştahsız mı ya da iştahsızlık ne demektir?

Aslında iştahsızlık subjektif bir yakınmadır. İştahsızlığın bir tanımını yapmak çoğunlukla zordur. Fakat çocuğun normal büyüme ve gelişmesi için gereken enerji ve diğer ihtiyaçlarını karşılayamayacak düzeyde besin talebi iştahsızlık olarak tanımlanabilir. Burada bahsettiğimiz büyüme ve gelişme için yeterli düzey asıl belirsizliği oluşturan kısımdır. Çünkü aileler aslında çocukları iştahsız diye söylediğinde bunun doğruluğunu neye göre vereceğiz! aldığı yemekler neler? Alıyorsa ne kadar çeşitliliğe sahip? Bunları hemen bilemiyoruz. Fakat genelde ailelerden bir aylık öğünde verdiği ve çocuğun yediklerini kaydedip, hekimine göstermesi biraz kararda yön gösterici olacaktır. Fakat asıl önemli olan boy ve kilo değerlerinin ne olduğudur. Eğer boy ve kilosu düşükse evet iştahsız olan bir çocukla karşı karşıya olabiliriz.

Çocuğun boy ve kilosu normalse bu çocuk iştahsız mı değil mi buna karar vermek zor olabilir. Daha önceki kilo ve boyunu biliyorsak normal değerde olan çocuk içinde bir kanaate varabiliriz. Önceki değerle muayene anındaki değerler büyüme eğrisinde aynı hizadaysa sorun yok fakat aynı hizada değil kötüleşme yönünde ibre gösteriyorsa o zaman bu bu çocuk iştahsızlık yaşıyor diyebiliyoruz.

Sağlıklı çocukların% 20-35’i yeme problemi yaşar . Genellikle çocuklar yeterince yemek yerler, ancak bu ebeveynlerin beklentilerini karşılamaz, özellikle de aşırı kilolu kardeşleri varsa bu durum daha yaygın olabilmektedir. Bu durumda asıl önemli olan objektif olarak çocuğun değerlendirilip, hem beslenmesi hem de boy ve kilo gibi büyüme parametreleri göz önünde bulundurularak karar verici olmak gerekir. Bazen de yapılan tetkikler besin eksikliğini gösterecek kanıtlar bize sunabilir (demir eksikliği, çinko eksikliği, kan amino asit düzeyleri vs).

Bu noktada iştahsız diye belirtilen çocukların normal olduğu çoğunlukla görülmektedir. Bazı çalışmalarda sadece üçte bir oranında iştahsızlığın gerçek iştahsızlık olduğunu göstermektedir. Bazen araya giren tıbbi durumlar geçici iştah kaybına neden olurlar. Bu geçici durumlar çocuğun gelişiminde bir olumsuzluk oluşturmazlar. Fakat durum uzarsa o zaman gelişimi riske sokabilmektedir. Azalan boy uzaması, kilo kaybı iştahsız çocuk için uyarıcı olmalıdır.

 

Çocuklarda iştahsızlık çözümleri
Çocuklarda iştahsızlık çözümleri

Çocuklarda yaygın iştahsızlık sebepleri nelerdir?

Çocukluk çağında iştahsızlık için genelde altta bir hastalık bulunmaz. En sık karşımıza çıkan hastalıklar ise ateşli hastalıklar, karın ağrısı ile giden hastalıklar ve ishaldir. Bazen ise çocuklarda aşırı stres ve depresyonda iştahsızlığa sebep olabilmektedir (ikinci kardeş gelmesi, anne baba ayrılığı, yer değişikliği, sınav dönemleri vs).

Kilo kaybı yapan ağır hastalıklar genelde iştahsızlığa sebep olabilmektedir. Bu hastalıklarda hem kandaki iştahsızlık yapan proteinler artmış, hem de artan metabolik ihtiyaca besinlerin yetmemesi nedeniyle kilo kaybı eklenmiş olabilmektedir. Bu hastalıklarda L- arginin desteği iştahı düzenlemekte ve kilo kaybını azaltabilmektedir.

Psikolojik olarak abartılı zayıf kalma isteği veya kilo alma korkusu ile giden durumlarda mevcuttur. Anorexia nervoza ve bulimia bu psikolojik iştahsızlıklardan sayılmaktadır.

Bazı ilaçlar (antibiyotikler, öksürük şurupları vs) iştahı kesebilmektedir. Dolayısı ile iştah başlangıcı ile ilaç alımı arası sorgulanmalıdır. Ebeveynlerde bu durumu iyi gözlemlemelidirler.

Kabızlıkta da bağırsak boşaltımı ve hareketliliği azaldığından iştahsızlık olabilmektedir.

Çocuklarda hareket azlığı iştahsızlığa sebep olabilmektedir. Sık ara öğünler arada verilen atıştırmalıklarda çocuğun acıkmasını önlemekte ve yemeğini bitirememesine neden olarak iştahsızlığa sebep olabilmektedir. Özellikle kalorisi yüksek şekerli meyve suları iştahsızlığa sebep olabilmektedir.

Yemek yerken Tv, tablet veya telefonla ilgilenen çocuk yemeğe kendini vermeyeceğinden uzun dönemde iştahsız olarak karşımıza gelebilir. Yemek sırasında Tv, tablet veya telefon verilmemesi en önemli önlemlerdendir.

Aşırı yemesi için çocuğun zorlanması zamanla çocukta yemeğe karşı nefret ve iştah azalması ile karşımıza çıkabilmektedir. 2 yaş altında çocukların aşırı zorlanması kusmalara ve zamanla iştah kaybına sebep olabilmektedir.

Çocuklarda kabızlık zamanla iştahsızlığa sebep olmaktadır. Özellikle 4. Aydan sonra demir ile çocuklarda kansızlık önlenmeye çalışılmaktadır. Bazen ebeveynler demir ilacını kullanmayıp takipleri de yaptırmadığında çocuklarda demir eksikliği görülebilmektedir. Uzun dönemde kansızlık iştahsızlığa sebep olmaktadır. Bağırsak parazitleri de kansızlık yaparak veya tek başına kansızlık olmadan bile iştahsızlık yapabilmektedir.

 

İştahsız çocuğun beslenmesi
İştahsız çocuğun beslenmesi

Çocuk iştahsızsa ve yemek yemeyi reddediyorsa ne yapabiliriz? İştahsız çocuğa yaklaşım nasıl olmalı? 

Çocuklarda öncelikle iştahsız olmamaları için bilinçli olmak en önemli unsurdur. İştahsız olmaması için bazı önemli noktaları gözden kaçırmamalıyız.

  1. Öğünleri bir kerede almakta zorlanıyorsa; zorlamadan öğün sayısını artırarak yemediklerini küçük öğünlerle tamamlamak. Yani çocuk tek seferde yemiyorsa zorlamamak esas unsurdur. Zorlama zamanla kusma ve iştahsızlığa sebep olacaktır.
  2. Menü çeşitliliğini arttırın; aralarda ödüllendirin finalde çorbaları vermeye çalışın. Demir, folik asit, çinko, protein ve fosfolipit sunacak çeşitliliğe sahip besinler ve takviyeler gün içerisinde verebilirsiniz.
  3. Kesinlikle yemek yemek için zorlamayın.
  4. Mutfakta yardım etmesine izin verin. Çocuğunuza beslenmeyi öğrettiğinizde ve yemek pişirmeye yardım etmesine izin verdiğinizde, otomatik olarak yemeğe daha fazla ilgi göstermeye başlayacaktır.
  5. Cihazları uzak tutun; Katı olun ve yemek sırasında TV ve video oyunlarına hayır deyin. Tüm aile üyelerinin birlikte yemek yemesi iyi bir uygulamadır.
  6. Yemeklerden önce değil sona doğru meyve suları verin. Evde yapılan meyve suları en ideal olandır.
  7. Yemek yemeyi eğlenceli hale getirin.Eğer beğenirse yer! Yiyeceklerin düzenlenmesi ile oynayın. Yiyecekleri çocuğunuz için görsel olarak çekici olacak şekilde düzenleyin.
  8. Hareketli bir yaşam içerisinde olmasına dikkat edin. Yüzme parkta oynama iştahsız bir çocuk olması için mükemmel sporlardır.
  9. Çocuğunuzun kahvaltıyı atlamasına izin vermeyin.Çocuğunuzun okula aç karnına gitmesine hiçbir koşulda izin vermemelisiniz. Doyurucu bir kahvaltı vücudun metabolizmasını hızlandırır ve iştahı artırır.
  10. Yemekten 30 dakika önce su içmesini sağlayın. Çocukları yemek saatlerinden önce su içmeye (bir veya iki bardak ) teşvik edin. Uyanır uyanmaz ve yemek saatlerinden önce su içmelerini alışkanlık haline getirin, kısa sürede aç hissedecekler.
  11. Abur cuburları sağlıklı alternatiflerle değiştirin. Abur cuburlar şeker ve kalori bakımından yüksektir. İştahı azaltırlar. Sağlıksız yiyecekleri atıştırmak için sağlıklı alternatiflerle değiştirin.
  12. Baharatları dahil edin. Kekik gibi aroması güzel otlar, kişniş ve tarçın gibi baharatlar yemeklere aroma ve lezzet katar. Bu yemekleri çocuklar için daha çekici hale getirir. Bazı çocuklar, örneğin sarımsak gibi güçlü kokusu ve ya tadı olan yiyecekleri sevmezler. Bu tür malzemeleri çocuğunuzun yemeklerinden çıkarmaya çalışın. Bunun yerine kekik, tarçın ve rezene tohumu gibi iştah açıcı baharatlar kullanabilirsiniz.
  13. Ev içerisinde yemek yenilen ortam havası temiz ve nemi iyi olmalıdır. Serin ve temiz hava iştah konusunda çok yardımcı unsurlardır. Mangal yapan kişiler doydum derler bunun sebebi aşırı ısı ve kuru havaya maruz kalmaları, aynı zamanda da koku duyularının aşırı uyarılmasıdır. Sonuç iştah kaybıdır.
  14. Stresten uzak bir yemek ortamı olmalıdır. Çocuk yemek yerken okul dersleri sınavlar veya benzeri stres durumları konu olarak seçilmemelidir. Hafif bir müzik güzel bir sohbetle stressiz bir yemek iştah düzenini sağlıklı kılacaktır.
  15. Aşırı süt tüketiminden kaçınılmalıdır. Hem kansızlık yapar hem de mide boşalamadığı için açlık hissetme durumu zorlaşacaktır.

Şimdi, çocuğunuzun neden iştahsız olabileceğini ve bu konuda ne yapabileceğinizi biliyorsunuz! Çocukların gelişim dönemlerinde esas olarak yedikleri yiyecekler yoluyla yeterli beslenmeyi almaları çok önemlidir. Bu arada aşağıda iştahını geri kazanmasına yardımcı olacak bazı besin gruplarından da bahsetmek uygun olacaktır. Bu besin grupları iştah düzenlenmesinde sizlere büyük katkı sağlayacaktır.

 

İştahsız çocuğun iştahı nasıl açılır?
İştahsız çocuğun iştahı nasıl açılır?

Çocuklarda iştahı artıran besinler var mıdır?

Çocukların besinlerinde demir, folik asit , çinko ve L-arginin gibi amino asitler varsa genelde iştahta düzelme görülebilmektedir. Yer fıstığı metabolizmayı hızlandırır ve iştahı artırır. Yoğurt iştahı artıracak probiyotik kaynağıdır. Yeşil çayın aşırı tüketimi de iştahı artıracaktır. Avokado ve fıstık ezmasi yine metabolizmayı hızlandıran ve iştahı artıran yiyeceklerdir.

Çocuklara kabak çekirdeği, kaju fıstığı, buğday kepeği ve tavuk gibi çinko yönünden zengin yiyecekler vererek iştah kaybını tersine çevirebilirsiniz.

Fesleğen yapraklarının düzenli sindirimi desteklediği biliniyor ve yeni yürümeye başlayan çocuklarda iştahın nasıl artırılacağını merak ediyorsanız mükemmel bir çözümdür. İştahı artırmak için sandviçlere, salatalara veya çorbalara ezilmiş zencefil eklemek iyi bir çözüm olabilir.

Kekik en iyi salatalar, çorbalar ve sandviçlerde kullanılır. Çocuklarda iştah kaybını ortadan kaldırmak için ekleyebilirsiniz.

Bir bardak çemenli su, çocuklarda iştahı artırmaya yardımcı olur. Nane yaprağı peynirlerine katarak iştahlarına destek olabilirsiniz.

Erik ve şeftali meyveler arasında iştah düzenlemesine iyi gelen seçenekler arasındadır.

Çocuklar neden yemek seçerler?
Çocuklar neden yemek seçerler?

Çocuklar neden yemek seçerler? 

Çocukların zevk algısı ile erişkinlerin zevk algısı çok farklıdır. Bu çocuklarda tercih değişikliğine ve ebeveyn ile aynı doğrultuda hareket etmemeye sebep en önemli faktördür. Erişkinler acı ve ekşi tatlara daha toleranslı iken, çocukların toleransı daha düşüktür. Dolayısı ile erişkinin tattığı ve bayıldığı turşu ve adana kebabı çocuk aynı oranda sevmeyecektir. Tabi bu abartılı bir benzetme olacak fakat en azından gerçek budur. Çocuklarda tat ve deneyim zamanla olgunlaşmaktadır. Mesala çocuklara verilen acı ve ekşi yiyecekler tatlandırıldığında beğeni oranlarının arttığı gösterilmiştir. Burada seçici çocuklar çoğu tat deneyiminden yoksun kalmakta ve ilerde tatlara alışmakta sorun yaşamaktadırlar.

Tek yumurta ikizlerinde yapılan araştırmalar; yemek konusundaki tercihlerin genetik olarak ta aynı yapıya sahip olanlarda benzer bulunmuştur. İlerdeki tercihler genetiğimizle de ilişkili olabilmektedir. Bu seçici çocukların geçmiş deneyimlediği tatlarında bu sonuca katkı sağlayabileceği belirtilmektedir. Anne karnında bile fetüsün tat deneyimi geçirdiği doğum sonrası anne sütüyle de devam ettirdiği belirtilmektedir. Bu süreçlerdeki karmaşık deneyimler total olarak bazı çocuklarda bazı besinleri red, bazılarını da kabul noktasına getiriyor olabilir. Daha önceki amniyotik sıvıdaki lezzet sonrasında  sütten aldığı lezzetlerden ve dolayısı ile bunun sonucunda bazı besinlerin tatlarını beğenip bazılarının da reddine neden olan deneyimler oluşmuş olabilir. 

Katı ve pütürlü gıdalara erken başlamak resimli kitaplarla çocukların haz duyularını pekiştirmek ilerde yemek seçiciliğini azaltacak basit yollardır. Aynı zamanda çeşitli tatlara keskin girişler olmadan yumuşak geçişlerle de uyum sağlamaya çalışmak beslenmenin ana unsurlarından olmalıdır.

İştahsızlık psikolojik olabilir mi?
İştahsızlık psikolojik olabilir mi?

İştahsızlık psikolojik olabilir mi? 

Yeme genelde vücudun hayatta kalması için dürtüsel olan bir süreçtir. Dürtülerin olduğu bir süreç doğrudan psikoloji ile ilgilidir. Aşırı stres ve depresyonda olan çocukların iştahsız olabileceği belirtilmektedir. Bundan dolayı iştahsız çocuklarda psikolojik etmenlerin rol alabileceğini biliyoruz.

Bebeklerde iştahsızlık nedenleri nelerdir? 

Bebeklerde genelde diş çıkarma dönemlerinde iştahsızlık görebilmekteyiz. Ayrıca aşılamalar sırasında bir hafta 10 günlük iştahsızlıklar olabilir. Reflü bebeklerde karın ağrısı yaptığından iştahsızlık yapabiliyor. Besin allerjileri de karın ağrısı, gaz, ishale neden olarak iştahsızlık yapabilmektedir. Bazen idrar yolu enfeksiyonları kilo alımında zorluk ve iştahsızlık olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bebeklerde yine büyümenin hızlı olmasına bağlı olarak kansızlık olabilmekte bu da iştahsızlığa sebep olabilmektedir.

 

İştahsız çocuğa nasıl davranılmalı?
İştahsız çocuğa nasıl davranılmalı?

Bebeklerin doyduğunu nasıl anlarız? 

Genelde bebekler doyduğunda mamayı veya memeyi bırakırlar. Bu davranışsal olarak anladığımız bir durumdur. Birde fizyolojik olarak haftasına ve ayına göre kilo alımı yerinde, boy uzması normalse doyuyor diyebiliyoruz. Özellikle ilk dört ayda kolik sancısına bağlı ağlamalar açlık olarak değerlendirilip gereksiz mama kullanımına sebep olmaktadır. Bu nedenle kilo alımı iyi, boy artımı normal ve günlük idrar ve gaita çıkışı olan bebekler doyuyordur diyebiliriz.

İştahsız bir bebeği ek besinlere alıştırma sürecinde nelere dikkat etmek gerekir?

Genel kural zorlamamak altta bir organik sebep dediğimiz hastalık olup olmadığını araştırmak ve takip etmek önemlidir. Özellikel ek besinleri takip ettirdiğimiz hekimin tavsiyelerini alarak allerjik ve intoleransı olan özel bir durum varsa buna göre beslenme düzeni sağlamak önemlidir. Altta allerji, idrar yolu enfeksiyonu, anemi,ve başka nedenler bakılıp hekim gözetiminde ek besinleri başlamak uygundur. Beslenmeyi reddeden çocuğun haklı olduğunu unutmamak ve zorlamamak ana kuralımız olmalıdır. Tıp uzmanlarından veya  diyetisyenlerden de görüş almak çok daha doğru karar olacaktır.

İştahsız çocuğa ne yedirilmeli?
İştahsız çocuğa ne yedirilmeli?

Ailelerin yemek kültürü çocukların beslenmesini nasıl etkiliyor? 

Beslenme genetik, çevresel ve kültürel etkiler altında olgunlaşır. Bu nedenle anne veya babanın beslenmesi çocuğun yeme alışkanlığıyla direkt ilişkilidir. Hatta anne karnında amniyon sıvısının bile bebeğin ilerideki damak tadını etkileyebileceğini biliyoruz. Bazı araştırmalarda obezitenin sebebi olarak anne tarafından bebeğe geçen mikrobiyotanın önemi vurgulanmıştır. Normal doğum veya sezeryan bile çocuğun ilerideki yemek tercihinde önemli bir nokta oluşturacaktır. Yağlı kalorili bir besinle beslenen annenin çocuğu aynı besinlere alışacak ve damak tadı aynı şekilde olgunlaşacaktır.

Bebeklerde sağlıklı beslenmeye ilk adım nasıl olmalı? Ek gıdaya geçiş sürecinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? 

Bebeklerde ilk altı ay anne sütü, sonrasında ise ek gıdaya geçiş belirli kurallarla olmalıdır. Bunun için çocuğa verilecek besinler belirli sıralarda olmalı, porsiyonlar çocuğun gelişim değerlerine göre ayarlanmalıdır. 5 aylık hiç anne sütü alamayan bir bebekle, 32 hafta doğmuş 5. Ayında hiç anne sütü alamayan bebek ek gıdaya geçişte aynı modellemeyle karşılaştırılamaz. Her çocuk özeldir ve bu özelliğine göre de stratejik yaklaşım çok önemlidir. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde ve ya çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanından tavsiyeler alarak bu dönemi doğru geçirmek çok önemlidir. Çok erken ek gıdaya başlamak zararlıdır ama çok geç başlamakta aynı derecede zararlı olabilir. Yemek bir sanattır ve denge işdir. Bunu mutlaka bir aile hekimi uzmanıyla veya çocuk hekimiyle devam ettirmek en doğrusudur.

 

Bebeklerde diş çıkarma döneminde iştahsızlık
Bebeklerde diş çıkarma döneminde iştahsızlık

Bebeklerde diş çıkarma döneminde iştahsızlık görülebiliyor. Bu durumda ne yapılmalı? 

Bebeklerin bazen dişleri doğum anında da olabilmektedir. Bu durumda geneldi dişin çekilmesi uygun bulunmaktadır. 4 ile 6. Aylara doğru ilk süt dişleri çıkmaktadır. Ağız içerisindeki ödem ağrı ve kaşıntı yaptığından beslenmede zorluklar yapabilmektedir. Ağrı giderici diş jelleri (ki fazla kullanmamak gerekir içerisinde alkol barındırdığından gastrit veya anestezik maddeden dolayı ritim bozuklukları yapabilir) hekim önerisiyle başlanabilir. Soğuk diş kaşıyıcı silikon parmak diş kaşıyıcıları ile masajlar yapılarak bu dönem atlatılmaya çalışılır.

Yemek yemeyen çocuklara nasıl davranılmalıdır? 

Bu çocukların altta bir patolojik sebebi var mı diye araştırılması ve muayene edilmesi gerekir. Altta sebep varsa tedavi edilmelidir. Bir sebep bulunamazsa özellikle stres ve depresyon göz önünde bulundurulmalı ve araştırılmalıdır. Bu durumlarda yoksa yukarıda saydığımız iştah düzenleyici besinler öğünlerine katılmalı ve verdiğimiz kurallara riayet edilmelidir. Aynı zamanda çinko, L-arginin ve fosfatidilserin içeren güvenilir ibaresi olan gıda takviyeleri de çocuklara hekim gözetiminde başlanabilir.

İştahsızlık  bazı hastalıkların belirtisi olabilir mi? İştahsızlık hangi sorunları doğurur? 

En sık karşımıza çıkan hastalıklar ise ateşli hastalıklar, karın ağrısı ile giden hastalıklar ve ishaldir. Bazen ise çocuklarda aşırı stres ve depresyon da iştahsızlığa sebep olabilmektedir (ikinci kardeş gelmesi, anne baba ayrılığı, yer değişikliği, sınav dönemleri vs).

Kilo kaybı yapan ağır hastalıklar genelde iştahsızlığa sebep olabilmektedir. Psikolojik rahatsızlıklar (depresyon, post travmatik stres bozukluğu vs ). Kronik hastalıklar, organ ve sistemleri tutan uzun süreli rahatsızlıklar iştahsızlık yapabilir. Kronik böbrek yetersizliği, idrar yolu enfeksiyonu, karaciğer hastalıkları, gastrit, pankreas yetersizlikler, kanserler iştahsızlık yapabilir.

İştahsızlık kısa dönemde bilişsel başarıları etkiler uzun dönemde is büyüme (boy, kilo) ve gelişimi (okul başarısı vs) olumsuz etkiler. Enfeksiyonlara karşı bağışıklık düşer ve sık enfeksiyonlar görülür.

Bebek ve çocuklarda iştahsızlık nasıl tedavi edilir? 

Peki çocuklarda iştahsızlık nasıl giderilir? Altta bir hastalık olmadığı incelenir. Bu hem muayene hem de laboratuvar tetkikleri ile birlikte ele alınır. Ayrıca hikaye ve anamnez alınarak geçmiş sorgulanır. Tüm bilgiler ve bulgular harmanlanıp tanı konup çocuk takibe alınır. Herhangi bir tanı konmaz ise çevresel ve besinsel destek için profesyonel yardım sağlanarak 3 veya 6 aylık takiplerle çocuk izleme alınır. Bu süreçte genelde vitamin, mineral, aminoasit ve fosfolipit (fosfatidilserin vs) içeren gıda takviyeleri de verilmektedir.

Bebeklerde iştahsızlık ve kusma nedenleri nelerdir? 

Bebeklerde iştahsızlık ve kusma bir arada ise idrar yolu enfeksiyonu, gastrit ve reflü mutlaka araştırılmalıdır. Ayrıca metabolik hastalıklar yönünden de yakın takip önemlidir. Bunun yanı sıra kafa içi basınç artışı yapabilecek durumlar, besin zehirlenmeleri, allerjiler dikkatle incelenmelidir. Bazen bağırsak problemleri olabilmektedir. İnvajinasyon dediğimiz bağırsakların iç içe geçmesi çok dikkatli incelenmesi gereken durumdur. Genelde muayene, ultrason, ve diğer tetkiklerle çocuk izlenip takibe alınır.

bebek doktoru 8

Bebeklerde iştahsızlık ve ishal durumunda acilen doktora mı başvurmalıyız? 

Bebekler hızla su kaybedebileceğinden ishal durumda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Tetkikler neticesinde ya ayaktan takip planlanır ya da hastane yatışı yapılarak serum verilmesi planlanabilmektedir. Özellikle yüksek ateş ve kanlı ishal çok acil olarak hekime danışılması gereken durumlardır.

Bebeklerde iştahsızlık ve ateş söz konusunda olduğunda evde ne yapabiliriz? Hangi durumda acil doktora başvurmalıyız? 

Ateş çok geniş yelpazesi olan ve birçok nedenle olan bir durumdur. Diş çıkaran ve hafif ateşi olan bir çocukta sorun olmazken, menenjit olan çocukta ateş ve iştahsız olabileceğinden acil tanı ve tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Bundan dolayı eğer çocukta ateş varsa ve iştahsızsa genel durumu da iyi değilse hemen doktora götürülmelidir. Ateş varsa her ne olursa olsun mutlaka takip ettirdiği doktora danışarak takip edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Çocuğun iştahsız olması
Çocuğun iştahsız olması

Tabletle veya telefonla bebeğe yemek yedirmenin ne gibi sakıncaları olabilir? 

Haz yemenin ana unsurlarındandır. Çocuk yemek yerken yediğinden zevk almalıdır. Bu zevk başka objelerden kaynaklanırsa artık yemeğin hiçbir tadı tuzu kalma ve iştahsızlık yolculuğuna çocuğumuz çıkar. Bu nedenle her ne nedenle olursa olsun TV, tablet ve telefon (3T) çocukların yemek seremonisine ortak edilmemelidir.

İştahsız bebekler hangi aşamada doktora götürülmeli? 

İştahsız bebekler ek olarak başka bulguları varsa (ateş, ishal, kusma, genel durumda bozulma vs) doktora bekletilmeden götürülmelidir. Keyfi yerinde ama yemeyen çocukta yine hekime götürülmeli ve takip altında tutulmalıdır. Çünkü uzayan iştahsızlık bebeklerde büyüme ve gelişme geriliğine sebep olabilir. Erken müdahale çocuğun hem gelişimini hem de büyümesini garanti altına alacaktır.

Bir Cevap Yazın