Çocuk yaşta ruh ve beden gelişimleri adına oyun oynamak, spor yapmak ve diğer hobileri ile ilgilenmek yerine çocuklarımız saatlerce test çözmekle uğraşıyor. Maalesef erken yaşlardan itibaren önce LGS sonra da YKS derken üniversiteye girene kadar uzun yıllar adeta yarış atı gibi büyük bir mücadelenin içine giriyor. Sınavları başarı ile geçiyor olsalar dahi bu süreç onları çok yıpratıyor. Ayrıca bütün bu çabaya rağmen çoğu öğrenci arzu ettiği okul ve bölümde okuma şansına sahip olamıyor. Kariyer planlamasına erken yaşta başlayan öğrenciler yurt dışı eğitimine günümüzde lise çağında başlıyor. Eğitim hayatının önemli bir dönemi olan lise eğitiminde hem çocuklarının iyi bir yabancı dil eğitimi almasını hem de büyüdüğü çevreden uzaklaşarak başka dünyaları tanımalarını isteyen ebeveynler de yurt dışında eğitime artık daha fazla yöneliyor. Çocuğunuzun yurt dışında eğitim alması ona birçok avantaj kazandıracaktır.
Ezbere dayalı eğitim sistemi öğrencilerin mesleki gelişimine katkıda bulunmuyor
Ezbere dayalı eğitim ve sınav sisteminden hemen hepimiz şikayet etmişizdir. Öğrencilerin performansını zeka ve yaratıcılığından çok kendilerine verilen eğitim materyallerini ne derece iyi ve hızlı hatırladıklarına bağlı olarak ölçen bir anlayış dünyanın gelişmiş tüm eğitim sistemlerinde demode kabul edilir. Modern eğitim sistemlerinde öğrenciyi kendi ilgi alanında özellikle geliştirecek proje bazlı eğitim modelleri üzerinde durulmaktadır. Diğer bir deyişle, öğrencilerin ilgi alanı ne ise buna bağlı olarak gelişim içinde olmasına yönelik dersler alması teşvik edilmektedir. Örneğin, Kanada lise eğitim sisteminde, 11 ve 12. sınıflarda, öğrenciler üniversitede okumak istedikleri alanlarla alakalı dersler almaktadır ve öğrenciler üniversiteye girmek için genel not ortalaması yerine, alan derslerindeki başarısıyla kabul edilmektedirler. Özetle her öğrenciyi özelliklerinden bağımsız aynı gören ve standart bir değerlendirmeye tabi tutan anlayış yerine öğrenciler arasındaki farklılıkların bilincinde olan ve bunu doğal karşılayıp her öğrencinin gelişim alanına göre ilerlemesini sağlayan bir eğitim sistemi vardır.
Çocuğunuz arzu ettiği eğitimi alsın
Kanada, İngiltere ve ABD gibi ülkelerde merkezi sınav sistemi bulunmamaktadır. Öğrencinin arzu ettiği okulda kendine yer bulması çok daha kolaydır. Üniversiteler kabul aşamasında özellikle öğrencinin okumak istediği bölümle ile ilgili istekliliği ile yetkinliklerini ölçmeyi hedeflerler.
ABD, İngiltere ve Kanada gibi ülkelerdeki eğitim kurumları akademik bilgi ile pratiği harmanlamak ve öğrencilerin mezuniyet sonrası iş bulma potansiyellerini arttırmak için iş hayatı ve farklı endüstrilerle sıkı bağlantı içindeler. Öğrencilerin orta öğretimdeki başarılarını ölçmeyi hedefleyen PISA testinde ise özellikle Kanada’da lise okuyan öğrenciler başarıları ile ön plana çıkıyor. Dünya sıralamasında ilk 500 içinde yer alan onlarca üniversite ve üst düzey eğitim sağlayan binlerce lise ile sınırsız eğitim seçenekleri ayağınızın altındadır.
Yabancı dili ana dili gibi konuşabilmek için en uygun ortam kuşkusuz o dili anavatanında öğrenmektir. Çok daha kısa sürede akıcı konuşmaya başlar ve akademik olduğu kadar toplumsal hayatın içinde gündelik konuşmalara da hakim olursunuz. Dünyanın hızla globalleştiği günümüzde çocuğumuza yapabileceğimiz en önemli yatırımların başında ona İngilizce gibi geçerli bir dünya dilini kusursuz şekilde kullanmayı öğretmek gelir.
Çocuklar için yurt dışı eğitim ne zaman uygundur?
Lise ve üniversiteyi yurt dışında okumak öğrencinin kendisini erken yaşta bir dünya insanı olarak konumlandırması için muhteşem bir fırsattır. Özellikle çok kültürlü bir coğrafyada eğitim görülmesi durumunda farklı kültürler ile entegrasyon imkanı olacaktır.
İş ve özel hayatta başarıyı getiren en önemli özelliklerden biri de esnek olmak, değişen durum ve koşullara kolay uyum sağlayabilmektir. Yurtdışında eğitim görmüş ve okuduğu ülkeye adapte olabilmiş öğrencilerin mezuniyet sonrası dünya insanı olma ve farklı ülkelere uyum sorunu yaşamadan alışma imkanları daha fazladır. Yurt dışında okuduğunuz zaman özellikle eğitim gördüğünüz ülkede çalışma deneyimi yaşama imkanına sahip olursunuz. Kanada ve Avustralya gibi bazı ülkelerde okurken yarı zamanlı çalışma imkanı olduğu gibi mezuniyet sonrası tam zamanlı çalışma imkanları da bulunmaktadır. Her durumda yurtdışında çalışma deneyimi kazanmak kariyerinizde çok önemli bir basamak olacaktır.
Lise ve üniversite yıllarında kazanılan dostluklar bir ömür boyu sürer. Gerek özel gerekse de iş hayatında bu ilişkilerin sayısız faydası vardır. Yurtdışında eğitim görerek o ülkenin vatandaşı olan öğrenciler kadar sizler gibi farklı ülkelerden gelen onlarca öğrenci ile bir ömür boyu sürecek arkadaşlıklar kurma imkanına sahip olursunuz.