Çocuklar için vitamin gerekli mi?

0
897

Uzmanlar, her çocuğun günlük multivitamin veya mineral desteği alması gerektiğini doğru bulmuyor. Örneğin, Amerika Pediatri Akademisi(AAP), çocuğunuza sadece doktor önerirse bu tip bir desteğin verilmesini uygun görüyor. AAP, birçok çocuğun buna ihtiyacı olmadığını, genel besinlerin çocukları kuvvetlendirmeye yeteceğini belirtiyor.

Diğer taraftan, AAP, bu vitamin ve mineral takviyelerinin önerilen dozların üzerinde kullanılmadığı sürece bir zararının olmadığını da belirtiyor.

Bazı uzmanlar da, günlük alınan vitamin ve mineral takviyelerinin, çocukların besin alımında meydana gelen eksikliklerin yerini doldurduğuna inanıyorlar.

Çocuğuma vitamin desteği gerekli mi?

Çoğu uzman aşağıdakileri savunmaktadır:

  • Günlük vitamin takviyesi, belirtilen dozların üzerinde olmadığı sürece zararlı değildir.

  • Bazı çocuklar – vejeteryanlar ya da gıda hassasiyeti olanlar- günlük vitamin mineral takviyesine ihtiyaç duyabilirler.

  • Takviyeler tüm yiyeceklerin yerini tutamazlar ve yetersiz beslenmeyi meşrulaştırmaz. Eğer çocuğunuz iyi beslenemiyorsa, vitamin desteğinin yanı sıra yemek yeme alışkanlığını pekiştirmeniz gerektiğini unutmayın.

Dipnot: Eğer çocuğunuzun olması gereken dengeli beslenme gereksinimlerini karşılayamadığını düşünüyorsanız, günlük multivitamin veya mineral destekleri zararlı değildir.

Eğer çocuğum yemek seçiyorsa ona vitamin vermeli miyim?

Eğer çocuğunuzun beslenmesinin yetersiz olduğunu düşünüyorsanız mesela ağzına yeşil sebze sürmüyorsa ya da iştahsızsa, kendi içinizin rahat etmesi için ona vitamin mineral takviyesi vermek isteyebilirsiniz.

En azından ihtiyacı olan besinleri aldığına dair garanti sağlamış olursunuz.

Çocuğuma ne tür bir vitamin vermeliyim?

Çocuğunuzun özel bir ihtiyacı yoksa, her türlü çocuk multivitamini (çiğnenebilen ya da şurup) verilebilir. Mesela, eğer çocuğunuz vejeteryan ise, içeriğinde B12 ve D vitamini ve hatta riboflavin ve kalsiyum olan takviyeleri vermeyi isteyebilirsiniz. Eğer doktorunuz çocuğunuzda kansızlık tespit etmişse belli miktarda demir içeriği almasını önerecektir.

Ayrıca, eğer çocuğunuz 4 yaşından küçükse, mutlaka vitamin desteğini şurup şeklinde vermelisiniz.

Çocuklar sıklıkla yeterli D vitamini alamazlar, dolayısıyla AAP çoğu çocuğun 400 IU Vitamin D almasını önerir.

Bunu da mutlaka belirtmek gerekir ki; bu takviyeler hiçbir zaman her vitamin ve minerali %100 içermezler, dolayısıyla çocuğunuzun bu vitamin ve mineralleri yiyeceklerden de sağlamasına özen gösterin.

Eğer çocuğunuz süt içmiyor ve süt ürünlerinden yeteri kadar beslenmiyorsa, mesela günlük ihtiyacı olan kalsiyumun sadece %15-20 sini alabiliyorsa, yine kalsiyum içeren farklı besinlerle bunu sağlamalısınız, portakal suyu içerek kalsiyum alması gibi..

Çocuğunuz için bir vitamin desteği seçerken etiketini iyi okuyun. Yapılan bir araştırmada; yeterli besin almadığı için vitamin desteği verilen ufak çocuklarda, önerilen dozun üzerinde A vitamini, folik asit ve çinko alınması sonucu bazılarında tansiyon yükselmesine rastlanmıştır. Dolayısıyla, doktorunuz aksini söylemediği sürece, bu üçünün miktarının yüksek olmamasına dikkat etmenizde fayda var.

Takviyelerin üretilmesinde içeriklerin miktarlarında belli bir standart bulunmadığı için markalar arasında farklılıklar olmaktadır.

Vitamin takviyelerini, vitamin içecekleri ile kıyaslamayın. Vitamin içecekleri (Spor ve enerji içecekleri de dahil) genelde kafein ve şeker içerirler.

Beslenmesi çok yetersiz olan bir haftada çocuğuma günde bir vitaminden daha fazlasını verebilir miyim?

Hayır. Günlük önerilen dozun (günde 1 adet) üzerinde vermenizin hiçbir gerekçesi yoktur. “Bazı insanlar az iyidir ama fazla daha da iyidir” diye düşünürler. Vitaminlerde bu yaklaşım çok tehlikelidir. Çocuğunuza zararlı olmakla kalmaz, çok fazla demir alımı yanında belirli vitaminlerin de çok fazla alımı diğerlerinin emilimini engeller ve dengesizlik yaratır.

Çocukların vitaminlere ulaşmaması için nasıl önlemler almalıyım?

Vitaminler çocukları cezbetmeye yönelik formüle edilir ve genellikle şeker gibi olurlar. Böylece eğer fırsat bulurlarsa çok sayıda yemek isteyebilirler. Ama çok fazla vitamin ve mineral almaları (özellikle demir) tehlikelidir, hatta öldürücü olabilir.

Bu yüzden vitaminleri de ilaç olarak düşünün. Kapaklarının kapalı olmasını, çocukların erişemeyeceği yerde muhafaza etmeyi unutmayın.

Eğer çocuğunuz kendi başına vitaminlere ulaştıysa ve içtiyse/yediyse (demir içersin ya da içermesin) mutlaka acilen sağlık kuruluşuna başvurun.

Bir Cevap Yazın