Çocuğun havale geçirdiği nasıl anlaşılır?

0
695
çoçuklarda ateşlenme havale
çoçuklarda ateşlenme havale

Çocuğun havale geçirdiği nasıl anlaşılır? Ateşli havale geçiren çocuğa ilk yardım nasıl yapılır?  İlk Yardım Eğitmeni Kübra Beker, çocuklarda yüksek ateş durumunda ilk yardımın nasıl yapılması gerektiğini yazdı!.

Anne ve babalarımızın en çok korktuğu sinsice ilerleyen ateşten bahsetmek istiyorum. Ateşle karşılaştığımızda ne yapmamız gerektiği konusunda ne kadar bilgimiz var ? Ateş için en önemlisi erken ve doğru müdahale etmek olduğunu bilmeliyiz. Ne kadar basit bir olay gibi görünse de erken müdahale edilmediği zamanlarda kalıcı hasar bırakma ihtimalini unutmamalıyız.

Havale nedir?

Sinir sisteminin merkezindeki bir tahriş (irritasyon) yüzünden beyinde meydana gelen elektriksel boşalmalar sonucu oluşur. Vücudun adale yapısında kontrol edilemeyen kasılmalar olur. Bunun sonucunda kişiler yüksek ateş dediğimiz havale ya da sara krizi (epilepsi) hastalığı ile karşılaşabilir. Bu yazımda yüksek ateş dediğimiz havale hakkında bilgi vereceğim.

Yüksek ateş (havale) Nedir ?

Normal vücut ısımız 36.5 derecedir. Normalin üzerindeki vücut ısısı olan ateş, çocuklar için zararlı değildir ve tek başına bir hastalık olarak tanımlanamaz. Çünkü ateş enfeksiyona karşı vücudun savunma mekanizmasının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Fakat ne olursa olsun temkinli olmamız gerektiğini bilmeliyiz. Bir çocuğa ateşli demek için vücut ısının en az 37,5 olması gerekir. Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda görülen bir durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir. Özellikle ateşi çıkmaya duyarlı ve ailesel yatkınlığı olan çocuklarda meydana gelir. Anne babalar için ateşli havale endişe verici bir sorundur ancak her zaman tehlikeli değildir. Ateşe genellikle çocuğun geçirdiği viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar neden olur.
çoçuklarda ateşsiz havale geçirmek

Yüksek ateş belirtileri nelerdir?

  • Yüksek ateş
  • Bilinç kaybı
  • Vücudun kilitlenmesi
  • Kasılmalar
  • Göz kayması
  • Solgunluk
  • Nöbet sonrası baygınlık hali

İlk yardım nasıl olmalıdır?

Ateşli havale nöbetlerinde anne babaların hatırlaması gereken ilk ve en önemli şey havalenin (nöbet durumunun) birkaç dakika sonra kendiliğinden geçeceğidir. Bu arada çocuğa şu şekilde müdahale edilir:

  • Öncelikle ıslak havlu ya da çarşafa sarılır.
  • Ateş bu yöntemle düşmüyorsa oda sıcaklığında bir küvete sokulur.
  • Acilen doktora ulaşılmalıdır.
  • Evde müdahale edildiğinde düşmüyor ise 112 ekiplerinden en kısa sürede yardım istemeliyiz.
  • Huysuzluk, uykusuzluk, iştahsızlık, solunumda zorluk ve  ağır baş ağrısı varsa tekrar tıbbi yardım istenmesi gerekir.

Ateşi çıkan kişilerde çoğumuzun yaptığı yanlış uygulamalardan biri sirkeli bez ile atardamar bulunan bölgelere müdahelede bulunmaktır,onun yerine ıslak nemli bir bez koyabilirsiniz. Nedeni ise sirke serinlik vereceğinden dolayı sizi yanlış yönlendirebilir. 

Ateşli havale nasıl tedavi edilir?

Ateşli havalede önemli olan, ateşe yol açan nedeni bulmak ve hastalığın tedavi edilmesidir. Hastaneye gidildiğinde sağlık personelleri havale nöbetini durduracak ilaçlar da kullanılabilir. Fakat biz ilkyardım da ilaç hiçbir şekilde kullanmıyoruz.Havale geçirme oranı yaş ilerledikçe düşer

 

Önceki İçerikOkullar açıldı! Öğrencilerin sağlığı için hangi önlemler alındı?
Sonraki İçerikÇocuklarda iştahsızlık nedenleri nelerdir?
Kübra Beker
1992 yılında Bursa’da doğdum. 2010 yılında Gürsu Sağlık Meslek Lisesi Laboratuvar bölümünden mezun oldum. 2010-2012 yılları arasında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Laboratuvar programını başarıyla bitirip, iş hayatına geçiş yaptım. 2018 yılında başladığım Atatürk Üniversitesi İş Güvenliği programından 2020 yılında mezun oldum. Lise, üniversite dönemlerinde Çekirge Devlet Hastanesi ve Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesinde stajlarımı tamamladım.2013 yılında katıldığım eğitimlerde aldığım ilkyardım ve hijyen eğitmenlik sertifikalarımla eğitim hayatına adım atmış oldum. 2013 yılı şubat ayından itibaren Bursa’nın öncü OSGB’lerinin birinde laboratuvar çalışmaları ve eğitim vermeye aktif olarak devam etmekteyim.2013 yılından itibaren Bursa, İstanbul illerinde çoğu kurumsal firmalar başta olmak üzere eğitimlerim aktif olarak devam etmektedir. Belirli bir dönemde eğitim departmanının mesul müdürlük görevini üstlendim. Görevlerime devam ederken sosyal sorumluluk olarak gördüğüm toplumun ilkyardım konusunda bilinçlenmesi için ilkadim ilkyardim ınstagram sayfamı açtım. Sayfamda toplumu temel ilk yardım konuları hakkında bilinçlendirmek adına aktif olarak paylaşımlar, canlı yayınlar, soru-cevap etkinliklerinde bulunmaktayım.

Bir Cevap Yazın