Çinko eksikliği nedir, belirtileri nelerdir?

0
752
Çinko içeren besinler nelerdir?
Çinko içeren besinler nelerdir?

Çinko eksikliği nedir, belirtileri nelerdir? Çinko hangi besinlerde bulunur? Çinko nerelerde kullanılır? Çinko düşüklüğü belirtileri nelerdir? Diyetisyen Meltem Yavaş, çinko eksikliği ve çinko takviyeleri hakkında merak edilenleri yazdı!…

Çinko eksikliği nedir, belirtileri nelerdir? 

Çinko vücutta hücre bölünmesinde ve bağışıklık sisteminde rol oynayan bir mineral türüdür. Ancak vücut çinkoyu depolayamaz. Bu nedenle her gün düzenli olarak çinko içeren besinleri yeterli miktarda tüketmeye özen göstermeliyiz . Çinko eksikliğinin temel sebebi yetersiz ve dengesiz beslenme olmakla birlikte yüksek miktarda alkol tüketimi, bağırsak hastalıkları, vejeteryanlık, karaciğer-böbrek-pankreas hastalıkları, kronik stres durumu vücutta çinko eksikliğine neden olabilir. Bu sebeple çinko eksikliğinin temel sebebinin öğrenilmesi doğru tedavi için önem arz etmektedir.

Çinko eksikliği belirtileri nelerdir?
Çinko eksikliği belirtileri nelerdir?

Çinko eksikliği belirtileri nelerdir? 

Açıklanamayan kilo kaybı,

-İştah kaybı

-Büyüme ve gelişme bozukluğu

-Koku ve tat duyusunda bozulma 

-Yaraların geç iyileşmesi 

-Bağışıklık sistemi sorunları

-Deri döküntüleri

-Saç Dökülmesi

Çinko eksikliği nasıl giderilir?

Çinko eksikliği tedavisinde öncelikle eksikliğe yol açan sebeplerin araştırılması çok önemlidir. Eksikliğe neden olan faktörler değerlendirildikten sonra medikal tedavi ve tıbbi beslenme tedavisi başlatılmalıdır.

Beslenme tedavisinde  çinkodan zengin tam tahıllar, kırmızı ve beyaz et ,yumurta, deniz ürünleri, karaciğer gibi besinler günlük beslenme planına mutlaka yeterli düzeyde eklenmelidir.

Çinko eksikliği ve saç dökülmesi

Çinko saç dokusunun büyüme ve gelişmesinde rol oynayan bir mineraldir. Eksikliğinde saçlarda güçsüzleşme ve dökülmeler görülebilir.

Çinko eksikliği ve sivilce oluşumu

Çinko deride fazla yağ depolanmasını önleyerek sivilce (akne ) oluşum riskini düşürmektedir.

Çinko eksikliği ve uykusuzluk

Çinko uyku hormonu melatoninin düzenlenmesinde, beyin hücreleri arasındaki bilgi alışverişinde rol oynayarak sağlıklı bir uykuya yardımcı olmaktadır.

Çinko eksikliği ve kadın sağlığı 

Çinko kadınlarda yumurta gelişimi ve kalitesi üzerinde önemli rollere sahiptir. Vücuttaki östrojen ve progesteron hormonları dengesinin oluşmasına yardımcı olur. 

Çinko eksikliği ve TİP 2 diyabet 

Çinko vücutta birçok hormonun işlevinde görev aldığı gibi insülin hormonu üzerinde de etkinlik göstermektedir. Vücutta insülin duyarlılığının arttırılmasında görev alan çinko eksikliğinde insülin direnci ve beraberinde  tip 2 diyabet görülme riski artmaktadır.

Çinkodan zengin besinler

  • Kırmızı et
  • Tavuk-hindi eti 
  • İstiridye
  • Beyaz mantar
  • Karaciğer
  • Bezelye
  • Barbunya
  • Kabak çekirdeği
Önceki İçerikDoğum sonrası karın sıkılaştırma egzersizleri
Sonraki İçerikDoğum çantasında olması gerekenler nelerdir?
Diyetisyen Meltem Yavaş
1997 yılında Bursa-Osmangazi’de doğdu. 2015 yılında Bursa Milli Piyango Anadolu Lisesi'ni bitirdi. Lisans eğitimini 2015-2019 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden şeref öğrencisi ünvanı ile mezun oldu ve diyetisyen ünvanını aldı. 2018-2019 arasında Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi ve Çocuk Hastanelerinde erişkin ve çocuk beslenmesi stajlarını yaptı.2020 Şubat ayında Aktif Hayat Tıp Merkezi’nde göreve başladı. Eğitim hayatı boyunca ve sonrasında sporcu beslenmesi, diyabet, obezite ,mikrobiyota-beslenme ilişkisi gibi konularda seminer ve sempozyumlara katıldı. Diyabette Beslenme, Gebelik Ve Emziklik Döneminde Beslenme ,Sporcu Beslenmesi, Kalp Damar Hastalıklarında Ve Hipertansiyonda Beslenme, Onkoloji Beslenmesi, Böbrek Hastalıklarında Beslenme, Gut Hastalığında Beslenme,Karaciğer Hastalıklarında Beslenme Nörolojik Hastalıklarda Beslenme, Ketojenik Beslenme, Anoreksia Nevroza,Menopozda Beslenme

Bir Cevap Yazın