Botoks hakkkında bilinmesi gerekenler

0
2231
Zaman hızla akıp gidiyor ve yaşadığımız acı tatlı olaylar yüzümüzde çizgilerin oluşmasına neden oluyor. Yaşlanmanın etkilerini durdurmak ve daha güzel yaş almak için artık pek çok kişi botox (botoks)  ve dolgu gibi uygulamalara başvuruyor. Peki botox (Botulinum Toxin Type A) nedir? Botulinum Toxin Nasıl elde edilir, türleri nelerdir? Hangi endikasyonlarda kullanılır, riskleri nelerdir?

Botox,
Clostridium Botulinum isimli bakterinin (Oksijensiz solunum yapan, gram pozitif, anaerob bir bakteri türü) üretmiş olduğu bir protein olan Botulinum Toxin‘in kısaltılmış ismidir. Botulinum toksini, Clostridium botulinum ve diğer iki Clostridia türü tarafından üretilen birbiri ile benzer özellikler taşıyan yedi nörotoksinin ortak adıdır. Bilinen en güçlü nörotoksin botulinumdur. Bazı mecralarda yanlış bir bilgi olarak geçtiği üzere bir yılan zehiri değildir. 8 çeşidi vardır. Bunlar; A, B, C1, C2, D, E, F, G şeklinde sınıflandırılmıştır. insanlarda A, B, E, F tipleri; hayvanlarda ise C ve D tipleri toksine neden olmaktadır. G tipi ise toksine neden olmamaktadır.

Tıp alanında kullanılan ilk bakteriyel zehirdir.
Botulinum bakterisinin yaşadığı ortamdaki oksijeni azaltır, nemi attırırsanız bakteri toksin üretmeye başlar. Bu dünyada bilinen en güçlü zehirdir. kilogram başına 1-2 nanogram alınmasının bir insanın ölümü için yeterli olduğu biliniyor. Ancak sağlık alanında kullanılan kontrollü miktarı çok düşük seviyelerdedir.
İlk olarak şaşılık tedavisinde kullanılmaya başlanmış olan Botox, 2002 yılından bu yana estetik alanda kozmetik amaçlı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Botox uygulaması kozmetik amaçlı olarak yüzümüzde aşırı mimik yapma; aşırı güneşe maruz kalma ve yaşlanmayla beraber yüzümüzde ortaya çıkan kırışıkların tedavisi amacıyla da hekimler tarafından kullanılmaktadır.

Marka yönünden Botox ve Tarihçe:
Botox (onabotulinumtoxinA), Allergan tarafından üretilen ilk botulinum toksin ürünüdür. Bunun dışında günümüzde farklı ticari isimler altında satılan Botulinum Toksin ürünleri mevcuttur, ancak ürünün ilk çıkış noktası Allergan firmasıdır. Botox, FDA (Amerika Birleşik Devletleri İlaç ve Beslenme Yönetimi) tarafından 1969 yılında çocuklarda şaşılık tedavisinde kullanılarak onaylanan ve marka olarak bilinen ilk botulinum toxin type A ürünü BOTOX’tur.
– 1817 ve 1822 arasında Alman fizikçi ve şair Justinus Kerner tarafından “sausage poison” ve “fatty poison” olarak tanımlanmıştır.
– 1870’te başka bir Alman fizikçi Muller latinceden botulus = “sausage” isimlendirmesini yaptı.
– 1895’te Emile van Ermengem ilk defa Clostridium botulinum bakterisini ayrıştırmayı başardı.
– 1944’te Edward Schantz Clostridium Botulinum bakterisini terbite etti ve toksinini ayrıştırdı.
– 1949 yılında ise Burgen ve arkadaşları botulinum toksinini nöromüsküler faaliyetleri azaltıcı etkisini keşfettiler.
– 1973 yılında Smith-Kettlewell Institute’den Alan B Scott A Tipi botoksu (BTX-A) maymunlarda denedi. 1980 yılında ise botoksu resmi olarak ilk defa insanlar üzerinde şaşılığı giderme amaçlı kullandı.
– 1989 Kasım ayında BTX-A (BOTOX) US Food and Drug Administration (FDA) tarafından gözde şaşılık tedavisi için blepharospasm yüzün yarısında görünen kasılmalarda 12 yaş üzeri hastalar için onaylandı.
– BTX-A’nın ilk kozmetik etkisi göz doktoru Jean Carruthers ve cildiyeci Alastair Carruthers isimli karı koca tarafından Vancouver’da tanımlandı. 15 Nisan 2002’de FDA type A (BOTOX Cosmetic) kaş arasındaki kırışıkları yumşattığını geçici olarak onayladı. BTX-A’nın ayrıca koltuk altı terlemelerini azaltıcı etkisi de onaylandı. BTX-A’nın migren, astım, obezite gibi birçok hastalık üzerindeki etkisi birçok AB ülkesinde onay beklemektedir.
– Botulinium Toxin Type B (BTX-B)2nin cervical dystonia tedavisine uygunluğu ise 21 kasım 2000 yılında onaylanmıştır. Ticari ismi ABD’de Myobloc, AB’de ise Neurobloc’tur.
Botox etkisini, kaslar arasındaki iletiyi sağlamak amacıyla salınan asetilkolin adlı maddenin etkinliğini ortadan kaldırarak gösterir. Bu sayede kaslar arasındaki iletişim ortadan kalkar ve kasların aşırı kasılmasının önüne geçilmiş olur.

Estetik
ve Kozmetik dermatolojide 1992 yılından bu yana kullanılan Botox; alın kırışıklıkları, göz çevresi, kaşlar arası kırışıklıklarda, boyun çizgileri (Nefertiti Lift), burun kenarlarındaki kırışıklıklarda, burun ucu kaldırma, üst dudaktaki ince ve yüzeysel kırışıklıklarda, çene bölgesi kırışıklıklarında (Marionette Line), aşırı terlemeye karşı, el içleri, ayaklar ve koltuk altlarına da uygulanır.
1980’lerin başından itibaren medikal alanda uygulanmaya başlanan Botox’un ilk kullanım alanı şaşılıktı. Daha sonra hızla nörolojinin kullanım alanına girdi. Distonilerin (vücutta yüz dahil birçok bölgede istemsiz hareketlere yol açan hastalıklar grubu) tedavisinde, özellikle de fokal distonilerin tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır. Medikal tedavinin de söz konusu olduğu bu hastalıklarda artık Botox’un ilk tercih edilen tedavi yaklaşımı olduğunu vurgulamak gerek. Kas içine enjekte edilerek olarak kullanılan bu ajan başlıca aşırı kasılan kasta geçici güçsüzlük yaparak etkisini göstermekte, bu etki de 3-4 ay sürmektedir.
Botox’un nörolojide kullanıldığı alanlar giderek genişledi; serebral palsi (cp), multiple skleroz (ms) inme gibi hastalıklarda ortaya çıkan spastisiteyi ortadan kaldırmak amacıyla, hastaya fonksiyonel açıdan katkıda bulunacak kas gruplarının enjeksiyonu basarılı sonuçlar vermektedir. Botox ayrıca üroloji, gastroentroloji, plastik cerrahi, dermatoloji alanlarında uygulandığı gibi, kullanım alanları giderek genişlemektedir.

Distoni:
Distoni istemsiz, süregen, bükücü, döndürücü nitelikte kas kasılmalarıyla karakterize, tekrarlayan istem dışı hareketlere neden olan, geçici ya da kalıcı anormal postürlere yol açan hareket bozukluğudur. Hareket sisteminin hastalığıdır, beynin daha çok derin yapılarını tutan hastalıklarda görülür. bazı hastalıklara eşlik edebileceği gibi (örn. parkinson), tek başına bir hastalık olarak da ortaya çıkabilir. Her yaşta görülebilir. özellikle ilk dekadlarda ve 40 yaşın üstünde daha sık görülür. Distoni özellikle hastalığın başlangıcında, tutulan vücut bölgesi istemli olarak kullanıldığında ortaya çıkar veya belirgin hale gelir. Diğer bir vücut bölgesinin istemli hareketleri esnasında da distonik bölge daha çok kasılır. Ayrı ayrı vücut bölgelerini tutabileceği gibi (örn. yüz, boyun) tüm vücutta yaygın olarak da görülebilir. İlaçla tedavi mümkün olduğu gibi, daha nadir olarak cerrahi yöntemlere de başvurulabilir. Günümüzde en etkili tedavi yöntemi Botox uygulamasıdır. Özellikle vücudun belli bölgelerini tuttuğunda (örneğin yüz ve boyun) uygulanması gereken ilk tedavi yöntemi olmalıdır. İstemsiz olarak kasılan kas veya kas gruplarına enjekte edilir. Bilinen distoniler içinde spazmodik tortikolis (boyun kaslarının istemsiz kasılması) , blefarospazm (göz çevresinde yer alan kasın aşırı kasılması), yazıcı krampı (yazı yazarken ortaya çıkan parmak ve kol kaslarında aşırı kasılma), oromandibüler distoni (çene kaslarının kasılması), sayılabilir.

Spastisite:
spastisite bir semptomdur. Beyinde ve omurilikte hareketle ilgili merkezlerin hastalandığı durumlarda spastisite ortaya çıkabilir. Kaslarda ve kas gruplarında sertleşme ve kasılmayla kendini gösterir, istemli hareketin yapılmasını güçleştirir. Spastisiteye yol açan hastalıkların başında beyin damarlarının tıkanması ya da beyin kanaması sonucunda ortaya çıkan inme (felç) durumları gelmektedir. İnme dünyada 2. ölüm nedenidir. Bu durumdan başka, beyin ve omurilik travmaları, multiple skleroz (ms) gibi sinir sistemini hasara uğratan hastalıklar da sayılabilir. Botox uygulamasına iyi bir fizyoterapi programının da eklenmesi tedaviyi daha etkili kılmaktadır. Spastisitenin birçok tedavi yöntemi vardır. Öncelikle ilaçla tedavi denenebilir, gerekli, durumlarda cerrahi tedaviye de başvurulabilir. Son yıllarda özellikle öne çıkan tedavi yöntemi Botox ile olan tedavi aşırı kasılan ve sertleşen kas ve kas gruplarının gevşemesine neden olmaktadır. Bu tedavi yöntemi fizyoterapi ile birlikte uygulandığında yüz güldürücü sonuçlar alınmakta, bu sorunu olan hastaların günlük yaşamlarında daha aktif olması mümkün olabilmektedir. Fonksiyonel kapasiteyi artırmak, kontraktür gelişimini önlemek, cerrahi girişimi geciktirmek amaçlanan hedeflerden bazılarıdır.

Hemifasyal Spazm:
Hemifasyal spazm (hfs), yüz siniri tarafından uyarılan yüzün mimik kaslarının aralıklı olarak kasılmasıdır. Genellikle erişkinlerde görülür. önce tek taraflı olarak göz çevresinde başlar, daha sonra zamanla aynı taraf yüz kaslarına yayılır. Yayıldığı kaslar arasında başlıca yanak kasları, ağız çevresi kasları ve nadir olarak da boyun kasları sayılabilir. Nörolojik muayene sözü edilen kasılmalar dışında normaldir. Nöroradyolojik inceleme yöntemleri geliştikçe, hfs’in yüz sinirin damar basısına uğramasına bağlı olarak ortaya çıktığı görülmüştür. Hfs’li olguların 2/3’de beyin manyetik rezonans (mr) incelemesinde söz konusu görüntüye rastlanmaktadır. Bu durumda cerrahi yöntemler uygulanabilir. Hastalar genellikle bu invaziv yöntemden çok semptomatik tedaviyi, botox ile tedaviyi tercih etmektedirler. Botox, bugün için dünyada hfs tedavisinde ilk seçenek olarak kabul edilmektedir. Botox göz çevresindeki kaslara ve spazmın görüldüğü yüz kaslarına uygulanır. Tedavi hastaların %80-90’ da olumlu sonuç verir. hfs’li hastalarda botox uygulaması sonrasında yüz çizgilerinin de ortadan kalktiğı gözlenmiş ve botox’un kozmetik alanda kullanılmaya başlaması bu sayede olmuştur.

Hiperhidrozis (Aşırı Terleme):
Ter bezlerinin aşırı çalısmasıyla ortaya çıkan bu durum, kozmetik açidan rahatsız edici bir tabloya yol açmaktadır. Özellikle koltuk altı, avuç içi ve ayakı aşırı olarak terler. Yüzde de aşırı terleme görülebilir. Botox aşırı terlemede diğer uygulamalarda oldugu gibi kas içine degil, terlemeyi düzenleyen sinir uçları derinin üst tabakasında yer aldığı için deri içine veya altına enjekte edilir. Bu uygulamada botox’un etkisi 6 ay kadar sürmektedir. Bu yakınmayla gelen hastalara botox uygulaması giderek aratmaktadır. uygulamanın ağrılı olmaması için lokal anestezikler kullanılır.

Migren:
Botox enjeksiyonu, diğer tedavi yöntemlerinin etkili olmadığı, hasta tarafından kaldırılamadığı ya da yan etkisinin çok fazla olduğu durumlarda migrenin alternatif tedavisi olarak uygulanır. Yapılan araştırmalar sonucunda kronik migrenden muzdarip yetişkinlerin baş ağrısını gidermedeki etkinliği ispatlanmıştır. Ancak botox enjeksiyonu etkili ve güvenli bir önleyici tedavi yöntemi olmasına rağmen migren sorununu kökünden çözemez. ağrıyı azaltarak yaşam kalitesini arttırır.

Hiperaktif Mesane (idrar kaçırma):
Hiperaktif mesane başta kadınlar olmak üzere 40 yaş üstü insanların %20’sini etkileyen bir sorundur. Bir çeşit üriner hastalık olan bu durumun semptomları çok fazla idrara çıkma, geceleri idrara çıkmak için uykunun çok sık bölünmesi ve idrar kaçırmayı kapsar. 2012’de yapılan bir araştırmada mesane duvarlarına bir miktar Botox enjekte edilmesinin oldukça yıldırıcı bir problem olan idrar kaçırmayı tedavi ettiği gözlemlenmiştir. Hastalar günde 6 kere bu belirtileri yaşarken Botox enjeksiyonu tedavisinden sonra bu sayının günde 1 kez veya hiç olmadığını söylemişlerdir. botox enjeksiyonu oldukça etkili bir yöntem olmasına rağmen kesin ve kalıcı bir çözüm değildir; etkisi 6 ay sonra geçmeye başlar ve yinelenmesi gerekir.

MS ve Kas Spazmı:
Botulinum toxin çoklu skleroz (ms), distoni, spastisite ve diğer nörolojik problemlerin sebep olduğu istem dışı kasılmaları azaltmaya yardımcı olur. Kas içine enjekte edildiğinde o kas veya kas gruplarının sinirlerini geçici olarak devre dışı bırakıp istemsiz hareketleri ve aşırı kasılmayı ortadan kaldırır. Ancak etkisi 3-4 ay kadar sürer ve tekrarlanması gerekir.
Lateral Epikondilit (Tenisçi Dirseği):
Halk arasında tenisçi dirseği olarak bilinen lateral epikondilit tenisçiler başta olmak üzere daha çok masa başı işler ve kol kaslarını zorlayan meslek gruplarında görülebilen bir hastalıktır. El ve el bileğinin aşırı kullanımı sonucunda ön kol kaslarının gerilimi ile ortaya çıkmaktadır. Botox enjeksiyonu bu bölgelere enjekte edildiğinde buradaki sinirleri gevşeterek belirtileri ve ağrıyı azaltır.
Bell Paralizi (Yüz Felci):
Bell Paralizi yaşayan insanların yüzlerinin bir kısmı sinirsel problemlerden dolayı gevşeyerek sarkar. Kalıcı olmayan, en fazla birkaç ay süren bu rahatsızlık botox enjeksiyonu sayesinde çok daha hızlı bir şekilde tedavi edilebilir. Uzun süreli yüz felçlerinde ise çok kasılmış kasları rahatlatarak istemsiz kas hareketlerini ve seğirmeyi azaltır.
Şaşılık:
Botox enjeksiyonu, şaşılık belirli bir sebep olmadan hızlı bir şekilde gelişmişse göz kaslarına enjekte edilerek bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir. Enjekte edilen kas bir süre zayıflar ve bu sayede gözlerin tekrar aynı hizaya gelmesine olanak tanır.
Göz Seğirmesi:
Genellikle üst göz kapağında oluşan seğirme, kontrol edilemeyen ve sık gerçekleşen göz kırpma ve kas kasılması şeklinde kendini gösterir. Bir çeşit göz seğirmesi olan benign esansiyel blefarospazm ve hemifasiyal spazm tedavisinde botulinum toksinin etkili olduğu kanıtlanmıştır. Tedavi, kasılmaları birkaç ay boyunca rahatlatır.
Temel Titreme:
bir tür sinir sistemi hastalığı olan temel titremede vücudun farklı bölgeleri istemsiz ve ritmik bir şekilde titremeye başlar. Botox enjeksiyonu, temel titremeyi tamamen iyileştiremese de ses ve kafa titremelerinde etkisi kanıtlanmış bir tedavi yöntemidir.
botoks zararli mi
Botox, hangi araçlarla/nasıl uygulanır:
Botox işleminde, botulinum toksini seyreltildikten sonra (dilüsyon için %0,9 serum fizyolojik kullanılır)  direk olarak nöromusküler dokuya enjekte edilir. Enjeksiyon işleminden ortalama 20 dakika öncesinde bölgeye lokal anestezi için bir preparat (örn: emla krem) sürülür. Uygulama bölgesi temizlendikten sonra toksin, ince uçlu iğneler yardımıyla (30-33 G / tercihen 0,5 ml’lik insülin enjektörü) bölgedeki kasların içine ufak dozlarda enjekte edilir. İşlem, ortalama 15 dakika sürer. Kas dokuya enjekte edilen botulinum toksini, ortalama 24-72 saat sonrasında etkisini göstermeye başlar. Bazen nadir de olsa bu süre 5 ya da 7 güne kadar uzayabilir.
Botox uygulaması için dikkat edilecek noktalar:
– Gebelik
– Laktasyon
– Nöromusküler hastalıklar
– Penisilamin, kinin, aminoglikozid grubu antibiyotikler ve kalsiyum kanal blokerleri kullananlar
– Dismorfik bozukluğu olanlar
Botox kimler tarafından, hangi merkezlerde uygulanır?
Dermatologlar, estetik ve plastik cerrahi uzmanları, medikal estetik hekimleri tarafından botox uygulaması yapılabilir. Botox uygulamasını yapacak olan kişinin yüz anotamisine ve yüz kaslarının nasıl çalıştığına dair kapsamlı bir bilgiye sahip olması şarttır. Ürün enjektabl bir üründür, dolayısıyla tıp doktoru olmayan şahısların bu uygulamayı yapmaya yetkileri yoktur.
Kırışıklıklarımızı kas hareketine göre iki gruba ayırabiliriz:
 
Statik kırışıklıklar: Bu kırışıklılar; herhangi bir mimik yapmadığımızda dahi, yüzümüzde sabitlenmiş olan nispeten daha derin kırışıklıklardır.
Dinamik kırışıklıklar: Mimik hareketleriyle belirginleşen; ancak mimik yapmadığımızda tamamen ortadan kalkan kırışıklılardır. Bu kırışıklıklar zamanında tedavi edilmezse, dinamik kırışığa dönüşürler.
Botox etkisini kasların kasılmasını önleyerek gösterdiği için, statik kırışıklıkların tedavisinde etkili olamaz. Botox’un estetik uygulamalarda en etkili olduğu bölgeler, yüzün burun ucu ve elmacık kemiklerinden çizilen paralel hattın üstünde kalan; üst 1/3’lük kısmıdır. Alt 2/3’lük kısımda da kişiye özel tedaviler ile oldukça başarılı kozmetik sonuçlar alınmaktadır.
En etkili Botox bölgeleri:
Kaş arası çizgi: Kaş çatma çizgisi de dediğimiz ve insanları daha kızgın gösteren bu çizgi botox ile tamamen ortadan kalkar.
Alın çizgileri: Özellikle konuşurken alnını çok kırıştıran kişilerde başarılıdır.
Kaz ayakları (Göz kenarı çizgileri): Özellikle gülme, güneşte gözleri kısma gibi durumlarda artan bu çizgiler, Botox ile tamamen yok olur.
Botox’un etkili olduğu diğer bölgeler:
Burun kenarındaki çizgiler: Tavşan burnu da denilen ve özellikle mimik olarak burnunu yukarı doğru kasmaya çalışan kişilerin burun kenarlarında oluşan çizgilerin tedavisinde etkilidir.
Dudak üstü çizgileri: Sigara çizgileri de denen, sigara içmekten ya da dudakları çok büzüştürmekten oluşan dudak üstü ince çizgilerin tedavisinde etkilidir.
Çene çizgisi: Özellikle konuşurken ya da mimik olarak çenede ceviz görünümüne yol açan çizgilerin yok edilmesinde etkilidir.
Yanak çizgileri: Çok gülme sırasında yanak kenarlarında oluşan ince çizgilerin tedavisinde etkilidir.
Boyunda oluşan enine çizgiler: Bazı kişilerde hareket halinde boyunda oluşan enine çizgilerin tedavisinde etkilidir.
Botox uygulamasında anestezi gerekli midir, işlem ne kadar sürer?
Botox işlemi çok ince iğne uçlu enjektörlerle yapıldığından sıklıkla anestezi ihtiyacı gerektirmez. Ancak ağrı eşiği çok düşük kişilerde lokal anestezik kremlerle 15-30 dakika bekletmek suretiyle anestezi yapılabilir. Botox uygulaması oldukça kısa süren bir işlemdir. Lokal anestezi uygulanmadığı takdirde yaklaşık 30 dakika içinde uygulama biter.
Botox Uygulamasından sonra dikkat edilecek durumlar:
Botox uygulaması yapıldıktan sonra 4 saat boyunca öne eğilmek, yatmak, ağır sporlar yapmak, banyo sauna ya da hamama girmek ve yüze masaj yaptırmak sakıncalıdır. Ayrıca yüzde makyaj çıkarmak ya da krem sürmek amacıyla yüzde masaj benzeri hareketler yapmak sakıncalıdır. 4 saatten sonra bütün hareketler özgürce yapılabilir. Botox uygulamasından hemen sonra bol bol mimik yapmak önerilir. Bu sayede botoksiun kaslar arasına yerleşmesi kolaylaşmış olur. Botoks uygulaması iğneli bir yöntem olduğundan, uygulama alanında morarma olabilir. Bunun dışında herhangi bir yan etki beklenmez. Botoksun etkisi ortalama 6 ay devam eder. Ancak çok mimikli kişilerde ilk uygulama sonrası daha kısa sürede tekrar uygulama gerekebilir.
Piyasada Bulunan Diğer (Botulinum Toxin Type A) Preparatlar:
Dysport: Botox’u takiben dünyada en çok kullanılan botulinum toksin ürünüdür. Doz hesabı ve flakon içindeki doz miktarı Botox’tan farklıdır. Üreticisi Fransız Ipsen firmasıdır ama üretim laboratuvarı İngiltere’de bulunmaktadır. Ülkemizde yasal olarak satılan tek Botox muadilidir.
Difymax: Mısır üretimi olan bir Botulinum Toksin ürünü olarak lanse ediliyor. 100 ve 50 ünitelik flakonlar halinde satılıyor. Difymax ile ilgili öneri ve uyarılar hemen hemen Botox ile aynı.
Xeomin: Merz-Almanya ürünü bir botulinum toksin preperatıdır. Ağustos 2010’da FDA onayını almıştır. 50 ve 100 ünitelik flakonları mevcut.
Azzalure: Galderma ve Ipsen’in üretimi olan bir botulinum toxin tip-A ürünüdür. Estetik amaçlı kullanımı İngilterede Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) tarafından onaylanmıştır. Aslında Azzalure, Dysport ile aynı üründür, yalnız 1 flakondaki dozu 1 hasta için ayarlanmıştır.
Medexall: Bir Kanada firması olan ReCosmo’nun ürünüdür. Özellikleri Allergan ürünü olan Botox’a benzemektedir, fakat 100’er ünite botulinum toksin içeren 2 flakon bir arada satılmaktadır.
Lantox: Rus üretimi bir botulinum toksin preparatıdır. Hakkında fazla bilgi yok.
Neuronox: Bir Kore firması olan Medy-tox firmasının ürünüdür ve 2009 yılında kullanıma sunulmuştur. 100 ünite botulinum toksin tip-A içeren bir Botox muadilidir. Özellikleri Botox’a benzer. ABD’de Siax ismiyle piyasadadır.
Estetox-A: Ukrayna gözetiminde Çin‘de üretilmektedir. 1 ünitesi, BOTOX’un 1 ünitesine eşittir. 50-100 ünitelik flakonları mevcuttur. Kuru halde derin dondurucuda 0 derecenin altında tutulmalı, sulandırıldıktan sonra 4-8 derecede buzdolabında (mesela buzdolabının kapağında) saklanmalıdır. Sulandırıldıktan sonra 1 hafta süre içinde kullanılabilir. Etkisi 2. günde başlar, 7-10 günde tam olarak oturur. Etkisi 3-8 ay sürer. Tekrar uygulamalarından sonra etki süresi uzamaktadır.
Vistabel: Allergan-USA firmasının sadece kozmetik amaçlarla kullanılmak üzere hazırladığı, Fransa’da piyasaya verilen bir botulinum toksin preperatı. 50 ünitelik toksin içeren flakonlar şeklinde satılıyor. 1 hasta için 1 flakon sloganı ile lanse ediliyor. Allergan firması Botox’u bazı ülkelerde de Vistabel adı ile pazarlamaktadır.
Botox Cosmetic (OnabotulinumtoxinA): Allergan-USA firmasının sadece kozmetik amaçlarla kullanılmak üzere hazırladığı bir botulinum toksin preperatı. 100 ünitelik toksin içeren flakonlar şeklinde satılıyor, molekül yapısı olarak normal BOTOX’tan ufak tefek farklılıkları olduğu söyleniyor. Bu ürün üretilirken sadece estetik amaçlı kullanımı hedeflenmiş. Botox Cosmetic’in nörolojik hastalıklarda kullanılması önerilmiyor.
Prosigne: Çin üretimi bir ürün, 100 ünitelik flakonlar şeklinde satılıyor.
Refinex: Bu botulinum toksin preperatı da Çin üretimi bir ürün olup, 50 ünitelik flakonlar şeklinde satılıyor. 2000 yılından beri üretiliyor ve kullanılıyor. Üretici firma, sanırım Çin malları hakkındaki ön yargının farkında oldukları için, web sitelerinde Refinex’in üretim aşamalarını, fotoğrafları ve aldıkları kalite-güven sertifikalarıyla sergiliyor. Bu ürün de aynen Amerikan ürünü olan Botox gibi sulandırılarak kullanılıyor, yalnız bir flakonunda 50 ünite botulinum toksin bulunuyor. Bu bir avantaj, çünkü bir hasta için gerekenden fazla botulinum toksin sulandırmaya gerek kalmıyor. 50 ünitelik bir flakon bir kişiye genelde yetiyor. Etkisi 3 gün içinde başlıyor ve etki süresinin 3-6 ay olduğu söyleniyor. Refinex flakonuna sulandırmadan bakarsanız Amerikan ürünü olan Botox’tan bir farkı olduğunu görülecektir. Botox flakonuna sulandırmadan bakarsanız şişeyi boş sanabilirsiniz. Şişenin içinde cama sürülmüş ince beyazımsı şey aslında Botox’un kendisidir, şişe sanki boş gibi görünür. Refinex flakonlarında ise flakonun dibinde 3-4 mm. kalınlığında beyaz, köpük, sünger gibi katı bir madde vardır, Refinex in toksini budur. Flakon boşmuş gibi görünmez. Refinex’i üreten DPS Technology Development Limited (Hong Kong), ayrıca silikon meme implantları, dolgu maddeleri, yüz implantları, hatta botulinum toksin içeren kremler de üretiyor.
Live Well Botulinum toxin: Dysport gibi, estetikten çok nörolojik rahatsızlıkların tedavisi için hazırlanmış bir botulinum toksin ürünüdür. Flakonunda 100 ünite botulinum toksin tip-A bulunur. Live Well, bir Panama firmasıdır.
Rocbio BT botulinum toxin: Çin ürünü olan bir botulinum toksin preparatıdır. Flakonunun 150 ünite botulinum toxin içerdiği söylenmektedir.

BoCouture:
Merz firmasının üretimi olan oldukça iddialı ve yeni bir üründür. İleride Botox’un yerini alacağı iddia edilmektedir. Web sitelerinde fazla bilgi vermemekle birlikte ürünün satılacağı ülkelerde hekimlerin bilgilendirileceği söyleniyor.

Botogenie:
Bir Hint firması olan Bio-Med tarafından üretilen bir botulinum toksin ürünüdür. Ürünün 50 ve 100 ünitelik flakonları mevcut.

Reloxin:
Dysport’un İnamed firması tarafından pazarlanan şeklidir. Aslında Dysport ile aynı ürün.

Zentox
(Regenox yada Botulax): Güney Kore ürünüdür. Bazı ülkelerde Regenox, bazı ülkelerde Botulax ticari ismi ile satılmaktadır.

Medbotox: Piyasada menşei Çin olarak bilinmektedir.


Maxitox:
Çin üretimi, hakkında hiç bir şey bilmediğimiz ürünlerden biri. Kutunun üzerinde Maxitox yazıyor ama flakonların üzerinde Beautox yazıyor. Üretici firma olarak Hong Kong menşeili Sinocos Eastcosmetic firması gözüküyor. Web sitesi yok.

Neuroxin:
Bazı sitelerde Alman ürünü olduğuna dair bilgi geçmektedir.

Çin
üretimi preparatlar: Rotox, Beauteous, CNBTXA, Excellent premium Botulinum toxin, Otesaly botox, BTXA, Aneurin

Botoks mu yaptırmalı, yoksa dolgu mu?

Botox ve dolgu bambaşka uygulamalardır. Botox kasın işlevini durdururken, ekseriyetle hyalüronik asit ihtiva eden dolgular enjekte edildikleri dokuya hacim verme amaçlı uygulanırlar. Botox yalnızca hekim tarafından uygulanır, estetik uzmanı uygulama yapmaya yetkili değildir. Botox kremi diye bir şey yoktur. Hiçbir topikal uygulama (deri üstü) ürünü enjektabl (deri altına iğne ile enjeksiyon) ürünler gibi etki gösteremez. Yanlış uygulama yapılan ünlüler bir şeyi yanlış yapmıyorlar, yalnızca sürekli ve gereksiz uygulama yaptırıp ciltlerindeki deformasyondan ötürü istedikleri sonuçları göremeyebilirler. Ancak her halükarda işin ehline gitmek gerekir, bir hekim de olsa yanlış kasa zerk edildiği takdirde istenmeyen kasın işlevi duracağı için olumsuz sonuç ortaya çıkacaktır. Bu sayfada okuduğunuz içerikler uzman sağlık editörlerimiz tarafından bilgilendirme amacıyla yazılmıştır. Botoks ve dolgu için uzman bir doktora danışmanızı tavsiye ederiz.

Bir Cevap Yazın