Boşanmanın çocuklar üzerindeki etkisi

0
1191

Bütün başlangıçlar güzeldir. Kadın ve erkek birbirlerini çok sever, tamamlandıklarını hisseder ve evlenir. Her şey yolundayken bazen gitme zamanı gelir ve bir şekilde evlilik biter. Boşanma anne, baba ve çocuklar için zor bir süreçtir. Bu süreç özellikle çocuklar için çok önemlidir.

Boşanırken çocuğunuzda travma yaratmayın
Gitme zamanının zarafeti her ayrılışta olduğu gibi boşanma sonrasında da olmalıdır. Ayrılık isteği kabalaşmayı da beraberinde getirmemeli. Ebeveyn neden bir anda sahip olmayı çok istediği, hatta neredeyse yaşama amacı haline getirdiği çocuklarının travmalarını göz ardı edebiliyor. Bilinçli mi bilinçsiz mi yapıyorlar? Kendi içinizdeki kavgaları bir yana bırakın, kimlikleriniz aynı kalsın, çocuğunuz mutlu olsun.

Anne baba kimliğinizi koruyun
18 yaş altındaki çocuklar, kimliğini özdeşleştiği anne/babadan alır. Anne kimliğini korumak, baba kimliğini korumak çocuk için çok önemlidir. Anne ve babanın kendi aralarındaki problemin gitme zamanına dönüşmesi çocuğun kimliğine neden etki etsin ki? Anne ve baba bazen “düşman” kimliğini kabullenip buna uygun davranışlarla kimlik dönüşümünün çocuklar üzerindeki etkisini umursamayıp, davranışlarını neredeyse stratejik boyutta anlamlandırdığında çocuğun ne hissettiğini düşünmüyor. Ayrılınca her şey kopuyor, bitiyor zannediliyor. Çocuk için anne ve baba kimliği değişmezken, baba için annenin, anne için babanın kimlik tanımının değişmesi 18 yaş altında travmaya yol açar. Daha önceki anne kimliği babanın daha sonra yarattığı şekilde toplum tarafından onaylanmayan anne haline gelebilir. Çocuk için bu davranış haksızlık değil midir? Çocuk, anne ve baba kimliğini değiştirmeli midir? Anne ve baba değerli, saygı uyandırandır çocuk için… Ve böyle de devam etmelidir.

Kişisel çatışmalarınızı çocuklarınıza yansıtmayın
Anne ve babalar boşanma sürecinde ve sonrasında iki kişi arasındaki tartışmayı, sevgisizliği çok sevdiklerini söyledikleri çocuklarına yansıtmamalıdır. Anne ve baba boşanmanın çocuklar üzerindeki olumsuz etkisini en aza indirerek çocuğunun hayatındaki dengeyi ve düzeni sağlamalıdır.

Bir Cevap Yazın