Bebekler için D vitamini neden önemli? D vitaminine ne zaman başlanmalı?

0
5366
Bebek D vitamini eksikliği
Bebek D vitamini eksikliği

Bebeklerde D vitaminine ne zaman başlanır? Bebekler için D vitamini neden çok önemli? D vitamini hangi besinlerde bulunur? Bebekler için en iyi D vitamini kaynakları hangisidir? D vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir? Diyetisyen Betül Ova, bebeklerde D vitamini kullanımı ile ilgili merak edilenleri yazdı!

D vitamini nedir? 

Yağda çözünen vitaminlerden biri olan D vitamini vücutta önce karaciğerde sonra böbreklerde reaksiyonlara uğrayarak aktif hale gelir. Besinlerde doğal olarak çok az D vitamini bulunduğundan gereksinimi karşılamanın en iyi yolu güneş ışığından yeterince yararlanmaktır. Bu nedenle günde 15-20 dakika güneş kremi kullanmadan, kapalı giysiler giymeden güneşlenmekte fayda vardır. Bununla beraber D vitamini içeren özellikle somon, uskumru, sardalya, ton gibi yağlı balıklar, karaciğer, yumurta sarısı tüketimi de önemlidir. Özellikle kapalı ortamda çalışan veya güneş ışığından yeterince yararlanmayan kişiler, koyu tenliler, yaşlı bireyler, gebeler, emziren anneler, sindirim sistemi emilim bozukluğu yaşayanlar riskli gruptadır.

D Vitamini eksikliği belirtileri

D vitamini eksikliğinde sıklıkla yorgunluk, halsizlik, kemik veya eklem ağrıları, bağışıklığın düşmesine bağlı olarak sık enfeksiyon geçirme, depresyon gibi belirtiler görülür. Uzun süre yeterli D vitamini alınmadığında çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde osteomalasi denilen kemiklerin yumuşamasına sebep olan hastalıklar ortaya çıkar. Bunun sonucunda da düşme ve kemiklerde kırıklar görülebilir.

Kan tahlillerinin sonucunda D vitamini eksikliği görüldüyse depoları doldurmak amacıyla doktorunuz uygun gördüğü dozda D vitamini ampul verecektir. Bu ampul kırılarak tamamının tek seferde ekmek veya peynir gibi katı bir yiyeceğe damlatılarak tüketilmesi uygundur. D vitamini yağlı bir formda olduğu için suya ilave edilerek içilmesi durumunda bardağa yapışacağından suya damlatılması önerilmez.

D Vitaminin faydaları 

Sağlıklı kemikler için D vitamini şart: Kemiklerin yapıtaşı olan kalsiyumun düzenlenmesinde görevleri vardır. Kas ve kemik hastalıklarını önlemek için D vitamini gereklidir.

Depresyonu önler: Kronik yorgunluk ve iyi ruh hali üzerinde etkili olarak depresyonu önlemektedir.

Bağışıklık için gereklidir: Doğal bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı korur, romatizmal ve otoimmun hastalıkları önler.

Viral enfeksiyonlardan korur:  Üst solunum yolu enfeksiyonlarına özellikle  tüberküloz, astım gibi hastalıklara karşı koruyucudur.

İnflamasyonu engeller: Aşırı sitokin fırtınasını baskılayarak aşırı inflamasyonu önler.

Diyabete karşı korur: İnsülin seviyelerinin düzenlenmesinde görevlidir. D vitamini eksikliğinde insülin salgısı azalır, tip 2 diyabet riski meydana gelir.

Kalp sağlığını korur: Kan basıncının kontrolünde rol oynayarak kalp hastalığı riskini azaltır.

Bebekler için D vitamini neden önemli?

D vitamini; kalsiyum ve fosfor emiliminde etkili olarak kemiklerin güçlenmesini sağlar bu nedenle de çocukların kemik gelişimi üzerinde oldukça önemlidir.

Bebeklerin yeterli D vitamini alamadığı durumlarda raşitizm denilen kemik hastalığı ortaya çıkar, kemik ve dişlerin normal gelişimi sağlanamaz. Raşitizm gelişirse bebeklerin yürümesi gecikir, kaslar zayıf olur, dişler geç çıkar, göğüste şişlikler veya çökmeler olabilir, bacaklarda eğrilik gelişir. Eğer annede D vitamini depoları dolu değil ise bebek de yetersiz D vitamini deposu ile doğmuş olur. Bu durumda doğumdan sonra bebeklerin D vitamini düzeyleri takip edilmeli ve eksiklik durumunda takviye edilmelidir. Bebeklerde normal büyüme ve gelişme için D vitamini göz ardı edilmemelidir.

Önceki İçerik2 yaş bebek beslenmesi nasıl olmalı?
Sonraki İçerikKara mürver nedir? Kara mürver bitkisinin faydaları nelerdir?
Diyetisyen Betül Ova
Bursa doğumluyum. Marmara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun olarak Diyetisyen ünvanını aldım. Marmara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Yakacık Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde Özel Maltepe Bölge Hastanesi’nde stajyer Diyetisyen olarak görevlerde bulundum. Lisans bitirme tezimi sporcu beslenmesi üzerine yaptım. Ocak 2018-Ekim 2020 tarihleri arasında Sofra Yemek ve Üretim Hizmetleri A.Ş. şirketi bünyesinde Medicana Hastanesi projesinde bulunarak yatan hastaların diyetlerine uygun menü planlamalarını yaptım, bölgedeki birçok projeye sağlıklı beslenme eğitimleri ile ilgili destekte bulundum. Şu an Prof. Dr. Sedat Demir Kliniği’nde danışan kabul etmekteyim. Burada bir iç hastalıkları uzmanı, bir psikolog ve bir diyetisyen olarak ekip halinde çalışmaktayız. Danışanlarıma sağlıklı beslenmeyi veya hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisini yaşamlarına adapte edebilecekleri şekilde; kişinin yaşam tarzını göz önünde bulundurarak, danışan ile beraber karar vererek uyguluyorum.

Bir Cevap Yazın