Bağırmayan anne baba olmak

0
1847

Bağırmayan anne baba olmak mümkün mü? Evlenince sorulan ilk sorulardan biri “Ne zaman bebek geliyor?” oluyor. Oysaki bebek sahibi olmak sadece dünyaya getirmekle olmuyor. Çocuk yetistirmek, sabırlı ve ilgili olmak büyük bir özveri istiyor. Oyun kurmak, kişisel becerilerini kazandırmak sanıldığı kadar da kolay değil. Bu süreçte sizi neler bekliyor bilmelisiniz. Bağıran anne baba olmak istemiyorsanız çocuğunuzla nasıl iletişime geçeceğiniz konusunda pedagog desteği alabilir kişisel gelişim kitapları okuyabilirsiniz. Ama en önemli husus anne baba olarak sizin tutumunuz olacaktır. Bu yazımda sizlere bağırmayan anne baba olmak için neler yaptığımı paylaşacağım.

Bağırmayan anne baba olmak için nelere dikkat edilmelidir?

Her kadın anne olmayı ister ve bununla ilgili hayaller kurar. Çevresinde gördüğü anneleri, kendi annesini kendince doğru-yanlış şeklindeki nitelendirmelerle ayırım yapar. Bilmediği bir gerçek vardır. O da her çocuk ve her anne farklıdır. Alışveriş merkezinde o ağlayan, yerlere yatan, kendini paralayan istediği olsun diye tutturan ya da lokantada yemek yerken yan masadaki yemek yemeyen, yerlere döken, eve gidelim diye tutturan o çocuk kim bilir belki de sizin çocuğunuzdur. Bunun olmaması için bir garanti yoktur. Çocuklar o kadar değişken ve öğrenmeye meyillidirler ki olumlu olumsuz her davranışı kopya edebilirler. İzlerken anne-babanın tutumunu eleştirip olması gerekeni bulmaya çalışabilirsiniz.

Çok zordur tutturan, bağıran, ağlayan çocuk sahibi olmak. Çünkü çocuğunuz sizin ruh halinizle ilgilenmez. O gün hasta mısınız? Yoksa başka problemleriniz mi var bilemez. Sizden koşulsuz sevgi, ilgi ve sonsuz sabır bekler. Sabırlı değilseniz çocuk sahibi olmayı bir kere daha düşünmeniz gerekir.

png 20220105 165559 0000
Bağırmayan anne baba olmanın önemi nedir?

Çocukların gözünden bakmayı denediniz mi?

Bir çocuğun gözünden bakmayı denemenizi tavsiye ederim. Küçük bir çocuk normal şartlar altında ne gibi problemleri olabilir iyi analiz etmeniz gerekir.

Genelde oyuncak, uyku ve acıkma halinde hırçınlaşır ve ağlamaya başlarlar. Öncelikle çocuğunuzu iyi tanımanız hangi koşullarda ne gibi tepkiler veriyor bilmelisiniz.

Alışveriş merkezine oyuncak için ağlayan tutturan bir çocuksa bununla ilgili öncesinde konuşmalar yapmalısınız. Bu konu da her aile farklı tuttum gösterir. Kimi ağlasa da duymamazlıktan gelir. Kimi ne için ağlıyorsa dikkatini farklı bir yöne çekmeye çalışır. Kimi de kızar ve bağırır.

Düşünsenize acıkmışsınız aklınız birkaç dükkan önce gördüğünüz almak isteyipte alamadığınız o cep telefonu ya da yemek takımında kaldığını, siz o almak isteyipte alamadığınız her ne ise onu düşünürken, yanınızdaki kişinin neden düşünüyorsun ne önemi var dediğini hatta abartarak size kızmaya başladığında tepkiniz ne olurdu.

Çocuğunuz o oyuncağı neden alamadığını bilmiyor ve aklına gelen ilk tepkiyi veriyor.

Bir de çocuğunuzu almışsınız uzun zaman sonra yemeğe çıkmışsınız. Çocuğunuz doğup büyümeye başladıktan sonra nerdeyse ilk sosyal aktivetiniz olacak, yemek yemek için bir lokantaya girmişsiniz.

Çocuğunuz yemek yemek istemiyor, etrafa döküyor, eve gitmek istiyor ve hırçınlaşmaya başlıyor. Böyle bir anda baba kızmaya başlıyor ve dışarı çıktığınıza bin pişman oluyorsunuz.

Tüm bu örnekler yaşayabileceğiniz problemlerden sadece birkaç tanesidir. Bu gibi problemlerle karşılaşmamak için yapacağınız ilk adım yakınlarınızın çocuklarıyla, ebeveynleri gözetiminde vakit geçirmek olmalıdır. Böylelikle ne kadar sabırlı ve eğlenceli olduğunuzu gözlemleyebilirsiniz. Sonrasında anne olacağınızı öğrendiğiniz anda karnınızı okşayıp bebeğinizle konuşmaya başlamalısınız. Babalar ilk kucağına aldıklarında babalık hissini yaşar derler, yine de eşinizde bebeğinizle anne karnında konuşmaya başlamalıdır. Bu süreç doğuma kadar devam etmeli doğum gerçekleştikten sonra da sürdürülmelidir.

O minicik mucizeniz sizin sesinizi ve babasının sesini tanıyacak ve sakinleşecektir.

Çocukları dinlemenin önemi nedir?

Çocuklarınızla hep aynı ses tonunda konuşmaya özen göstermelisiniz. Çocuğunuz ile ilgilenirken sadece ona odaklanmalı kaliteli zaman geçirmelisiniz. Anne baba olarak sizi dinlemesini istiyorsanız sizde onu dinlemelisiniz. Çocuğunuzla iletişim kurmayı başardığınızda tutturma huyu olmayacaktır. Oyuncak istediğinde neden almadığınızı söylediğinizde dinleyecektir.

Çocuk yetiştirmede en önemli etkenlerden biri de babadır. Babayla geçirilen vakit paha biçilmezdir. Babasıyla vakit geçiren çocukları gözlemlediğinizde daha uysal olduklarını gözlemleyebilirsiniz.,

Anne baba çocuk yetiştirmede ortak hareket etmeli, sorumlulukları eşit şekilde paylaşmalıdır. Birbirlerinin eksik kaldıkları anları tamamlamalı, yorgunluklarda devreye girmelidirler. Her insan zaman zaman tükenmişlik hissedebilir ve tükendiği noktada eşinden yardım istemelidir.

Çocukların önünde yapılan tartışmalar güvensiz bir ortam izlenimi verir ve o duyguyu yaşatır. Yalana teşvik eder ve dikkat çekmek için çeşitli yaramazlıklar yapmalarına sebep olur. Bu duruma gelmeden el koymalısınız. Anlayış, sevgi ve sabırla her şeyin üstesinden gelebilirsiniz.

Unutmayın! Çocuklarınız dünyaya geldikleri andan itibaren anne ve babasına güvenirler. Bu güven doğrultusunda kendine olan güvenleri gelişir. Bağıran anne baba olmak önce çocuğuna sonra size zarar verir. Lütfen çocuklarınızın güvenini kırmayın.

Yüreğinizin sabırla ve sevgiyle dolmasını temenni ederim.

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın