Anne sütü saklama poşeti nasıl kullanılır?

0
949
Anne sütü saklama poşetleri nasıl kullanılır?
Anne sütü saklama poşetleri nasıl kullanılır?

Anne sütü nasıl saklanır? Anne sütü saklama poşeti nasıl kullanılır? Anne sütü saklama süresi ne kadardır? Anne sütü nasıl çözdürülür? Anne sütü buzdolabında, dondurucu da mı saklanır? Anne sütü saklama koşulları ne olmalıdır? Doula ve Emzirme Danışmanı İlay Morgan, anne sütünün saklanması ile ilgili önemli bilgiler verdi!

Anne Sütü nasıl saklanır?

Günümüzde birçok anne sütünü sağıyor. Modern dönemin gelişmesiyle kadınların çalışma oranları arttıkça bebeği olan kadınlar için süt sağmak kaçınılmaz hal alıyor. Sadece çalışan anneler değil, sütünü arttırmak için de birçok anne sütünü sağıyor. Bu durumlara ek olarak kendine vakit ayırmak isteyen annelerde gönül rahatlığı ile sütünü sağmalı ve bebeğe bakmak için destek verenlere emanet edilmeli. Kendinizi yorgun ve tükenmiş hissettiğinizde çevrenizden destek almalısınız. 

Yenidoğan bebeklerin en temel ihtiyacı anne sütüdür. Bu durum annede büyük bir sorumluluk oluşmasını sağlar. Çünkü çocuğunu hayatta kalmasını sağlamaya çalışan anne, olabildiğince bebeğini emzirmelidir. Sürekli emmek isteyen bir bebek ve sürekli emziren bir anne durumu yenidoğan döneminde çok karşılaşılan bir durumdur. Sürekli emzirmek ve bebek bakımından sorumlu olmak kimi zaman anneleri yoruyor. Hatta tükenmiş hissetmesine bile sebep olabiliyor. Bu yüzden kendinize kısa bile olsa vakit ayırmak en doğal hakkınız. Sürekli emmek isteyen bebeklere destek olarak sütünüzü sağıp ve saklama poşetlerinize koyup ufak molalar verebilirsiniz.

Anne sütü saklama poşeti nasıl kullanılır? 

Bebeğiniz doğdu ve çalışan bir annesiniz. Annelere verilen doğum izinlerinin bitmesine yakın emziren anneler planlama yapması gerekir. Dünya Sağlık örgütü İlk 6 ay sadece anne sütü, 2 yaşına kadar da bebeğinizin emzirilmesini öneriyor. Emzirmenizin hem devam edebilmesi için veya bebeğinizin ruhsal olarak da size doyması için 2 yaşına kadar emzirmek önemli. Emzirme süreciniz devam ederken işe başladıysanız ve özellikle çok küçük olan bebeğiniz sırf anne sütü alıyorsa işe giderken bebeğinize bol bol süt bırakmalısınız. Anne sütünü saklamanın en güzel yolu süt poşetidir. O yüzden daha işe başlamadan bebeğiniz emmediği zamanlarda süt sağımı yapıp biriktirmelisiniz. İşe başladığınızda da süt izinleriniz olacak o süreçte de sağlamaya devam etmelisiniz. Çalışırken uygun bulduğunuz anlarda, özellikle göğüsleriniz sızlamaya başladığında sütün devamlılığı için sütü sağıp süt poşetine koyup saklamasınız. Böylelikle sütünüzde azalma oranını azaltmış olacaksınız.

Sütün artması için süt sağma işlemi çok uygulanıyor. Sütü bebeğinizin emmediği anlarda sağmak gerçekten işe yarayabiliyor. Göğüslerde süt birikiminin çok olmaması ve sürekli bebeğin emmesi gerekiyor. Böylelikle göğüslerinizdeki süt salımı artmış olacaktır. Fakat yenidoğan bebeğinizin emme süresi az olabilir veya çene kasları gelişmediği için çene kasları çabuk yoruluyor olabilir. Böyle durumlarda sizin de süt salımını arttırmak için bebeğinize destek vermek için sütünüzü sağıp süt poşetlerinde biriktirebilirsiniz. Özellikle yeni doğum yaptıysanız sütünüzü sağıp sütüm çok az gibi yorumlar yapmayın. Sütünüz zamanla artacak bu bebeğinizin midesi ile doğru orantılıdır. Üstelik ev tipi sağma makinesi ile hastane tipi sağma makinaları aynı değildir. Sütümüzün olup olmadığı süt poşetlerindeki orana göre belirleyemeyiz. Süt poşetlerinde var olan oran bebeğinizin ne kadar süt aldığını gösterir.

Emziren annelerde mastit 

Sütünüz çok fazla! Bebeğinizin kilo alımı iyi! Süt o kadar fazla ki bebek emmese bile göğüslerinizdeki oran gitgide daha çok artıyor. Bu durum anneler için çok zor bir süreç. Sütün aşırı fazla olması da, sütünüzün normalden az olması kadar zor bir durum. Sütünüzün denge içinde olması ve bebeğinize yetecek kadar süt olması daha uygundur. Sütünüz normalden fazlaysa anne de mastit oluşmasını sağlar. Mastit, süt kanallarının dolması ve memede şişlik kızarıklık yaparak bir çeşit doku iltihaplanması durumudur. Mastit olma durumunda göğüslerde bezeler oluşur. Bu durumda doktora başvurun. Mastit olmuş anneler süt sağma işlemini elle yapmalıdır. Bebeğiniz emerken masaj yapılarak memedeki bezelerin açılması için destek verilmelidir. Sütünüzün fazla olması durumda elinizle sağdığınız sütü, süt poşetlerinde zor anlarınız için saklayabilirsiniz ya da anne sütü alamayan, ememeyen bebeklere hediye edebilirsiniz. 

Süt sağan annelerin en büyük ihtiyaçlarından biri süt saklama poşetleridir. Sağılan sütün uygun şartlarda saklanması bebeğinin sağlığı için önemlidir. Sütün saklama koşulları saklama yerlerine göre farklılık gösterir.

Sağdığınız sütü süt saklama poşetlerinde;

  • Oda sıcaklığında 3 saat
  • Buzdolabında 3 gün
  • Buzlukta 3 ay
  • Derin dondurucuda 6 ay saklanabilir. 

Okumalısınız: İnternetten anne sütü satışı ve sakıncaları 

Sakladığımız sütü bebeğimize nasıl veririz?

Dolaptan çıkarttığınız sütü bebeğinize nasıl vereceğiniz de çok önemlidir. Kesinlikle ocakta veya mikrodalgada ısıtılmamalıdır. Anne sütünün içinde bazı antikorlar vardır. Bu antikorlar bebeğin bağışıklığını korur. 70 derecenin üstünde ısıtıldığında anne sütünün besin değeri düşer. Buzdolabından veya derin dondurucudan çıkartılan anne sütün benmari usulü ısıtılmalıdır. Meme reddi olmaması için anne sütünü bebeğinize kaşıkla veya kaşık biberonla verebilirsiniz.

Okumalısınız: Bebeklerde emzirme sıklığı ne olmalı? 

Anne sütü saklama poşeti
Anne sütü saklama poşeti

Süt saklama poşetini seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Süt sağma poşetleri sterildir ve tek kullanımlıktır. İçeriği de bebeğinizin sağlığına uygun olmalıdır.

BPA, PVC ve Ftalat bulundurmaması bebeğinizin sağlığı için önemlidir.

Sütünüzü saklarken üzerine tarih yazmalısınız. Ufacık bir karışıklık bebeğinizin sağlığını etkileyebilir.  O yüzden üzerinde tarih yazabileceğiniz alanı olan süt poşeti sizin için daha pratik olur.

Süt poşetleri tek kullanımlıktır. Sızma yapmaması ve üzerinde ikili kilit sistemi olan veya güvenli bir kilit sistemi olan süt poşeti seçmelisiniz.

 Buzdolabında az yer kaplaması için ince ve yapısı olmalıdır.

Süt poşetinin üzerinde sütünüzün ne kadar sağdığınızı gösteren bir çizelge olmalıdır.

Süt Saklama poşetleri

  1. Lansinoh
  2. Mochi 
  3. Kraft
  4. Milkway
  5. Baby and me

Bir Cevap Yazın