Anne sütü nasıl saklanır? Saklanmış süt nasıl kullanılır?

0
2991
anne sütü nasıl saklanır
anne sütü nasıl saklanır

Anne sütü bozulmadan nasıl saklanır? Anne sütü buzdolabında kaç gün saklanır? Donmuş anne sütü nasıl çözdürülür? Anne sütü buzdolabından çıktıktan sonra ne kadar sürede tüketilmeli? Sağılan süt nasıl kullanılır? İşte anne sütü saklanması ile ilgili tüm merak edilenler!

Bebeğiniz memeden emerek besleniyor, kilo alımı ve gelişimi yeterli ise sütünüzü sağmanız için herhangi bir gereklilik yok. İşe başlama öncesi süt depolamak istiyorsanız, bebeğiniz ile bir süre ayrı kalacaksanız, sütünüzü artırmak istiyor veya mamayı azaltmak, bırakmak istiyorsanız sütünüzü sağmanız gerekebilir.

Süt sağımında ki önemli kural sağımın düzenli ve belirli sayıda yapılması gerektiğidir. Bir gün günde 5 kez sağım yapıp ertesi gün hiç sağım yapmaz veya bu şekilde düzensiz sağım yaparsak mastit gelişimine zemin hazırlıyor olabiliriz.  Her annenin süt üretim ve süt depolama kapasitesi, meme yapısı farklı olduğundan sağım sayısına anneye ve bebeğe göre karar vermek en doğrusu olacaktır.

  • Yeni sağılmış sütü oda sıcaklığı olan 22-26 C arasında ideal olarak 4 saat içinde kullanmalısın, bu ortalama bir süre sıcaklık düştükçe odada kalma süresi uzayabilir.
  • Anne sütü buz aküleri ile 24 saat saklanabilir. Yolculuk yaparken bu buz akülerini kullanabilirsin.
  • Buzdolabında 0-4 C de, kapağında ideal saklama süresi 4 gündür.
  • Buzdolabı buzluğunda ise ortalama süre ortalama 4 aydır, derin dondurucuda süre daha da uzayabilir.
  • Dondurucuda ki sütleri direk dışarı çözünmeye çıkarmıyoruz, önce buzdolabı bölmesine alıp çözünmesini bekliyoruz. Aynı eti buzdolabından çıkarır gibi. Çözünen anne sütünü buzdolabında muhafaza edip 24 saat içinde kullanabilirsiniz.
  •  Bu nedenle anne sütünü kullanacağınız kadar, küçük volümlerde saklamanız gerekir.
  • Besin kokusunu önlemek amacıyla dondurucuya bir miktar karbonat koyabilirsin.
  • Saklama süresi uzadıkça anne sütünün içinde ki lipaz enzim aktivitesi ve kalsiyum şelasyonu durumu nedeniyle tadında değişiklik olabilir. Metalik bir tat olabilir, bu durum sütün bozulduğunu göstermez.

Anne sütünü buzdolabından çıkarırken ise içinde bulunduğu kap ile birlikte içme sıcaklığına ulaşana kadar musluktan akan suyun altında tutabilirsiniz.  Su hafif akmalı, yüksek basınç anne sütü içinde ki bağışıklık faktörlerine zarar verebilir.

Ardından cam bir kaba doldurduğunuz sıcak suyun içinde, içilebilir sıcaklığa ulaşıncaya kadar bekletebilirsiniz, bu yönteme Ben – Mari yöntemi ile ısıtma denir.

İlla ki sıcak olmasına gerek yok bazı bebekler hafif ılıkta veya su ısınında da sevebilir.

Isıttığınız sütü ise odanın sıcaklığına bağlı olarak ortalama 3-4  saat içinde kullanmalısınız, tekrar ısıtma önerilmiyor.

Sütü saklamak için paraben ve BPA sız olan özel saklama poşetleri kullanılabilir.

Anne sütünü sakladığınız poşetlerin üzerine tarih atmanızı ve ilk sakladığınızı ilk kullanmanızı öneririm.

Sabah sağdığınız sütü sabah, akşam sağdığın sütü akşam vermek daha mantıklı, çünkü anne sütünün sabah içeriğinde kortizol yüksek iken ve akşam uyku ve büyümede de rol alan melatonin hormonu daha yüksek düzeyde bulunur.

Anne sütünü dondurucu içinde ayrı bölmede saklamak doğru olacaktır. Dondurucu içinde ki diğer besinlerin kokusu sütlere sinebilir. Duvarlar dâhil herhangi bir başka besine değmemeli, yapışmamalıdır. Dondurucuda sakladığımız sütlerde sarı, beyaz tabakalar birbirinden ayrışmış şekilde görülebilir, bu durumun herhangi bir zararı yoktur. Çözdürdükten sonra hafifçe çalkalamak yeterlidir

 

Bir Cevap Yazın