Yazı İçeriği
Çocuklarda baş ağrısının sebepleri nelerdir? Çocuklarda baş ağrısı nasıl geçer? Çocuktur, başı ağrımaz demeyin.. Çocuklarda baş ağrısı, nörolojik hastalıkların belirtisi olabilir! Çocuk Nöroloğu ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Pınar Gençpınar, çocuklarda baş ağrısı konusunda merak edilenleri yazdı!..
Çocuklarda baş ağrısının nedenleri nelerdir?
Baş ağrısı çocukluk çağında en sık karşılaşılan nörolojik sorunlardan biridir. Özellikle okul çağı ve adölesan dönemde sıklığı artar. Çocuğun baş ağrısı olması ebeveynler için kaygı verici bir durumdur. Ailenin genel endişesi, baş ağrısı yakınmasının beyindeki ciddi bir sorundan kaynaklanıp kaynaklanmadığıdır. Bu nedenle çocuk polikliniklerine ve acil servise sıklıkla müracaat nedenidir.
Çocuklarda baş ağrısı primer (birincil) baş ağrıları ve sekonder (ikincil) baş ağrıları olmak üzere iki temel grupta değerlendirilir. Baş ağrısı, diş hastalıkları, sinüzit, çene eklemi, kulak enfeksiyonu, burun tıkanıklığı, boğaz enfeksiyonu, beyin kanaması ve beyin tümörü gibi başka bir nedene bağlı ise sekonder baş ağrısı olarak tanımlanır. Çocukluk çağında en sık görülen primer baş ağrıları ise gerilim tipi baş ağrısı ve migrendir.
Çocuklarda baş ağrısı belirtileri nelerdir?
Tanı için en temel basamak ailenin gözlemidir. Çocuğunuz baş ağrısı yüzünden günlük aktivitelerinden kalıyor, ödevlerini yapmakta ve dersi dinlemekte güçlük çekiyor, okula gitmek hatta çok sevdiği işleri bile yapmak istemiyor ise mutlaka doktora başvurulmalıdır. Çocukların gerçek anlamda baş ağrısı yakınmasını dile getirmesi ancak 3 yaşından sonra mümkündür. Baş ağrısını tam anlamıyla tanımlayamayacak olan bu yaş grubunda ani ve fışkırır tarzda kusma, uykuya meyil, aşırı ağlama, huzursuzluk ve denge bozukluğu gibi belirtiler açısından uyanık olunmalıdır.
Migrenin ailesel geçiş özelliği vardır. Ailesinde baş ağrısı olan, baş ağrısı yakınmasına bulantı ve kusma eşlik eden, ışıktan sesten rahatsız olan, ataklar halinde ve zonklayıcı karakterde bir saatten uzun süren baş ağrısı olan çocuklarda migren ön planda düşünülmelidir.
Çocuklarda baş ağrısı tedavisi nasıl yapılıyor?
Başı ağrıyan çocukta tedavi altta yatan nedene göre yapılmalıdır. Her başı ağrıdığında ağrı kesici verilmemelidir. Loş sessiz bir odada dinlenmesini teşvik etmek ve sadece çok gerekli durumlarda ağrı kesici ilaç vermek daha uygun bir yaklaşım olacaktır.
Aileler bazı uyarıcı semptomlar açısından uyanık olmalıdır. Çocuğunuz gece uykudan baş ağrısı ile uyanıyorsa ya da sabah kalkar kalkmaz başı ağrıyorsa, zonklayıcı, şiddeti giderek artan karakterde bir baş ağrısı varsa, ek nörolojik bulgu eşlik ediyorsa zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.