Çocuklarda Covid 19 ve aşılaması

0
711

Covid 19 salgını sebebiyle aşılama 12 yaşa indirildi. Okulların açılmasıyla beraber çocuklarda corona virüs salgını ve hastaneye yatan çocuk sayısı da arttı. Çocuklarda Covid hastalığı ev aşılaması ile ilgili Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Fatih Köksal Binnetoğlu Anne Bebek Kulubü için yazdı.

Çocuklarda Covid-19 hastalığı ve Covid-19 aşılaması

Aralık 2019’da, Çin’in Vuhan kentinden yetişkin bireylerde benzeri görülmemiş sayıda pnömoni (ZATÜRRE) vakası bildirilmeye başlandı.

Daha sonra ciddi solunum yetmezliği gelişen bu hastaların solunum örneklerinde Coronavirüs 2 (SARS-CoV-2) olarak bilinen ve  yeni ortaya çıkan bir  virüs  tanımlandı.

SARS-CoV-2’nin solunum damlacıkları yoluyla insandan insana yayıldığı ortaya kondu ve  dünya çapında bir salgına neden oldu. Dünya Sağlık Örgütü tarafından da  bir pandemi olarak kabul edildi.

Çocuklarda covid hastalığı ve aşılaması hakkındaki hakkındaki merak edilenler nelerdir?
Çocuklarda covid hastalığı ve aşılaması hakkındaki hakkındaki merak edilenler nelerdir?

Yetişkinlere kıyasla daha az çocuğa COVID-19 bulaşmış olsa da çocuklar;

  1. Covid-19 virüsü ile enfekte olabilir
  2. Covid-19 virüsü nedeniyle hasta olabilir.
  3. Covid-19 virüsünü başka insanlara yayabilirler.

Amerika Birleşik Devletleri’nin son  verilerine göre 9 Eylül 2021  itibariyle, pandeminin başlangıcından bu yana yaklaşık 5,3 milyon çocukta  COVID-19  testi  pozitif  geldi .

Geçen hafta 243.000’den fazla vaka eklendi ve bu, pandeminin başlamasından bu yana bir haftada ikinci en yüksek çocuk vaka sayısı.

Yaz başında düştükten sonra, çocuk vakaları son 2 haftada yaklaşık 500.000 vaka ile katlanarak arttı.9 Eylül 2021 itibariyle , bildirilen haftalık COVID-19 vakalarının %28,9’u çocuklardı.

Yine A.B.D verilerine göre toplam hastaneye yatışlarının %1,6-4,0’ı arasındaydı ve tüm çocuk COVID-19 vakalarının %0,1-%1,9’u hastaneye yatışla sonuçlandı.

Maalesef üm çocuk COVID-19 vakalarının %0.00-0.03’ü ölümle (yaklaşık 150 çocuk) sonuçlandı.

Tüm yukarıda verilern bilgiler eşliğinde çocukarın aşılanması çok önem arzetmektedir.

Amerikan Hastalıklar Kontrol Merkezi (CDC) 12 yaş ve üzeri herkesin COVID-19’a karşı korunmaya yardımcı olmak için COVID-19 aşısı olmasını tavsiye ediyor. Yaygın aşılama, pandemiyi durdurmaya yardımcı olmak için kritik bir araçtır.

Aşıları tam olan kişiler pandemi öncesinde yaptıkları aktivitelere devam edebilirler. 2-12 yaş arası çocuklar ise, kamusal alanlarda ve birlikte yaşamadıkları kişilerin yanında mutlaka maske takmalıdır.

Yapılan araştırmalar aşıların insanların COVID-19’u başkalarına yaymasını önlemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Ayrıca aşılar, COVID-19 kapsalar bile çocuğunuzun ciddi şekilde hastalanmasını önlemeye yardımcı olur.. Kendinizi ve 12 yaş ve üzeri çocuklarınızı COVID-19’a karşı aşılayarak tüm ailenizi korumaya yardımcı olun.

Bazı  genç erişkinlerde mRNA COVID-19 aşısından biri olan Pfizer-BioNTech veya Moderna’nın ilk dozundan sonra ikinci doz alındıktan sonra miyokardit (kalp kası iltihabı ) ve perikardit (kalp zarı iltihabı) vakaları bildirilmiştir.

Fakat bu vakalar oldukça nadirdir (milyon dozda 8-9 vaka)   ve bu vakalar oldukça hafif olarak bu durumu atlatmıştır. Ama hastalığın kendisinin  geçirilmesi esnasında daha ağır ve daha sık oranda kalp tutulumu  görülmektedir.

Sonuç olarak;

COVID-19 aşıları güvenli ve etkilidir.

COVID-19 aşıları, ergenlerde yapılan çalışmaları da içeren ABD tarihindeki en yoğun güvenlik izlemesi altında kullanılmıştır.

Önceki İçerikEvde bebe bisküvisi nasıl yapılır?
Sonraki İçerikEgzama (atopik dermatit) nedir?
Doç. Dr. Fatih Köksal BİNNETOĞLU
1974 Kars doğumluyum. İlk-orta ve lise eğitimimi okul birincisi olarak Kars’ta tamamladım. 1998 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. 1998 Eylül Tıpta Uzmanlık Sınavında derece yaparak İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nı kazandım. 2002 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimimi tamamladım. 2002-2008 yılları arasında İstanbul’da farklı özel hastanelerde pediatri uzmanı ve yenidoğan yoğun bakım sorumlu doktoru olarak çalıştım. 2009-2012 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı’nda yan dal eğitimi aldım. Kasım 2010- Nisan 2011 tarihleri arasında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi İstanbul Hastanesinde Girişimsel Kardiyoloji ve Pediatrik Kardiyovasküler Yoğun Bakım alanında eğitim aldım. 2012-2017 yılları arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak çalıştım. Anabilim Dalı Başkanlığı ve Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı Başkanlığı görevlerini yürüttüm. Eylül 2014’de Doçent oldum. Mayıs 2016'da Boston Children's Hospital, Harvard Medical School Advanced Fetal Care Center (AFCC)'da fetal ekokardiyografi alanında gözlemci olarak çalıştım. Uluslararası ve ulusal dergilerde çok sayıda makalem bulunmaktadır. Evli ve 2 çocuk babasıyım. İngilizce bilmekteyim.

Bir Cevap Yazın