Üçüncü Trimesterde 35.haftadaysanız… Doğum planınızı hazırlamanız için güzel bir zaman. Doğum önceden kestirilmeyen ve planlarınızı uygulayamayacağınız bir olaydır ama seçeneklerinizi bilmek doğum öncesi stresinizi azaltır. İşte 35 hafta hamile olan anne adaylarını ve bebeklerini bekleyen değişiklikler…
Bebeğiniz…
Bebeğiniz hızla uzuyor. Kilo almaya devam edecek ama bu boy uzunluğu doğuma kadar değişmeyecek. Bebeğiniz 46cm. den uzun ve 2 kg. 300 gr. olduğu için içerde manevra yapacak pek bir alanı kalmadı! Artık rahminiz bebeğinize dar geldiği için taklalar atmıyor,ama tekme sayıları eskisiyle aynı. Böbrekleri tamamen gelişmiş durumda karaciğeri de bazı atık besinleri işliyor. Temel organlarının gelişimi tamamlandı yalnız sadece gelecek haftalarda biraz daha kilo alacak.
Bu haftanın en önemli olay ise; bebeğinizin beyin gelişimi. O küçük kafasının içinde çok şey oluyor. Fakat aynı zamanda doğumda rahat çıkabilsin diye yumuşak.
Siz…
Bebeğiniz doğum için kafasını aşağı doğru veriyor bu da idrar kesenize baskı yapıyor yani, en ufak bir hapşurma ve gülme de sanki acilen tuvalete gitmeniz gerekiyor gibi hissedeceksiniz ve belki de biraz kaçıracaksınız. Ne olursa olsun hayatınızdan sıvıyı çıkarmayın. Vücudunuzun gücünü tutmak için pelvic yer hareketi Kegel egzersizini ihmal etmeyin. Bunlar çok önemli çünkü pelvic kaslarınızı geliştiriyor.
Rahminiz tamamen pelvisin içini doldurmakta ve rahminiz artık kaburgalarınıza kadar dayanmış bulunmakta. Eğer içinizi görebilseydiniz amniyotik sıvıdan çok bebeğinizin yer kapladığını fark ederdiniz. Şişmiş rahminiz diğer organlarınızı da sıkıştırmakta bu yüzden daha çok tuvalete gidiyor, mide yanması hissediyor ve çeşitli mide-bağırsak sorunları yaşıyorsunuz. Eğer bunların hiçbirini hissetmiyorsanız gerçekten şanslı olanlardansınız.
Bu zamandan sonra doktorunuzu her hafta görmeye başlayacaksınız. Şimdiden 37.haftaya kadar bir grup B bakterisi olan streptococci için rektal ve vajinal kontrol yapacaktır. Bu bakteri genelde yetişkinlerde zararsızdır ama bu sizde varsa ve doğum sırasında bebeğinize geçerse zatürre, menenjit ya da kan enfeksiyonu gibi önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Hamile kadınların yüzde 10-30’unda bu bakteri görülür ve fark edilmeyebilir. (Hamileliğin ilk başlarında bu bakteri gözükür ve kendiliğinden gidebilir.) Eğer bu bakteriyi taşıyorsanız doğum sırasında antibiyotik alacaksınız; böylece bebeğin enfeksiyon riski azalacaktır.
Doğum planınızı hazırlamanız için güzel bir zaman. Doğum önceden kestirilmeyen ve planlarınızı uygulayamayacağınız bir olaydır ama seçeneklerinizi bilmek doğum öncesi stresinizi azaltır.
Bu hafta eğer ortalama kiloya sahipseniz önerilen kilo aralığı 13-15 arasındadır. Bazı gebeler bundan daha az almış olabilir bazılar ise daha fazla.
Eğer ortalama bir kiloya sahipseniz size tavsiye edilen oranda kilo almaya dikkat edin. Bu da 40 hafta boyunca toplam 11 ile 15 kilo arasındadır.
Belirtiler…
Mide yanması ve hazımsızlık: Bu hafta mide yanmanız daha mı kötüleşiyor? Bu büyüyen bebeğinizin karnınıza yerleşip midenizi yukarı itmesinden kaynaklanıyor. Uzanırken yemek yemekten kaçının veya büyük bir öğünden sonra uzanmayın.
Baş ağrısı: Başağrısının birçok sebebi olabilir çok sıcaklamak veya çok dolu odada kalmak gibi. Mola verin bir cam ya da kapı açın temiz hava alın. Ayrıca hekiminize gebelik sırasında ağrı kesici kullanmanın doğru olup olmadığını sorun. Çok aşırı tüketmediğiniz sürece doktorlar acetaminophen’i onaylarlar.
Varis damarları: Varis damarlarınız ağrımaya ve kaşınmaya mı başladı? Varis çorapları hayalinizdeki ateşli anne imajını pek yansıtmasa karnınızın aşağı doğru ittiği bacaklarınıza yukarı doğru itecek.
Hemeroit: Varis damarları her yerden fırlayabilir. Kalın bağırsağınızda çıkanlara hemeroid deniyor. Ağrıları azaltmak için sıcak suyla ıslattığınız bezle silin ama eğer bez çok sert geliyorsa ıslak mendillere geçin.
Diş eti kanamaları: Diş etleriniz kanıyor veya çok mu hassas? Diş etleriniz güçlendirmek için, C vitamini desteği alın. Yulafınıza veya mısır gevreğinize böğürtlen ekleyin ya da salatanıza domates ekleyin.
Cilt değişiklikleri: Eğer karnınız aniden çok kaşınmaya başlayan lekeler varsa sizde PUPPP olabilir yani “Gebelikte kaşıntılı ürtikeryal kabarcık veya vücut lekesi”. Bu lekeler iyi huyludur ve bebeğiniz için hiçbir risk oluşturmaz ama rahatsız edicidirler. Kaşınmayı önlemek için banyonuzdan sonra aloe-vera’lı jellerden kullanın.
Sakarlık: Son birkaç haftanız kalmışken vücudunuzun dengesini sağlamakta zorlanıyorsunuz. Dikkatli olmaya özen gösterin eğer yüksek bir raftan bir şeye ihtiyacınız olursa sandalyeye tırmanmak yerine eşinizden isteyin.
Unutkanlık: Haftalar ilerledikçe unutkanlığınız daha da artıyor. Beyin hücre hacminiz daralıyor ve artan uykusuzluğunuz da buna hiç yardımcı olamıyor. Bu durumu biraz daha idare edin bebeğinizi kucağınıza aldıktan sonra bu durum ortadan kalkacak.
Braxton Hicks kasılmaları: Doğuma yaklaştıkça kasılmalar gerçekmişçesine artıyor. Daha hiç hissetmediniz mi? İlk kez anne olanlar rahim kaslarında hiç esneme hissetmeyebilir daha çok karnınız geriliyor gibi hissedebilirsiniz.
İpucu…
Doula bulmak Dolula nedir?
Sözlük anlamı kadın hizmetçi. Bu da sizin tam da istediğiniz değil mi? Hem bir kuaför, hem masaj terapisti hem de bir şef. Ama gerçekte doula her istediğinizi çift ücretle yapar. Öncelikle doğum doulası, size doğum sırasında profesyonel olarak eğitilmiş bir yardımcıdır. Bir diğer doula ise doğumdan sonra yanınızda olandır. Doğum doulası, doğum sırasında nasıl nefes almanız gerektiğinden, nasıl rahatlayabileceğinize ve ağrıyı azaltacak en iyi pozisyonlara kadar her şeyi bilir.
Bazı kadınlar doğum doulası olduğu için yanlarında doğum sırasında hiç acı hissetmezler. Ama en önemlisi doula en korkutucu anlarınızda doktor ve hemşirenin emirleri doğrultusunda bile duygusal destek sağlar. Doula bulmak için ajanslardan ve anne tavsiyelerinde yararlanabilirsiniz.
Hastaneye varmakla ilgili sorular:
Doğuma girmeden uzun bir süre önce siz ve eşiniz evinizden hastaneye gidecek en kestirme yolu bulun. Nereye park etmeniz gerektiğini, hastaneye girdiğinizde nereye gideceğinizi öğrenin. Bunları önceden bilmek ani bir doğumda sizi rahatlatacaktır.
Hastaneye girdiğimde ne yapacağım?
Daha önceden kayıt yaptırmışsanız, size verilen talimatları takip edeceksiniz, yani büyük ihtimalle direk olarak doğum servisine gireceksiniz. Görevliler gerekli formların doldurulması konusunda size yardım edeceklerdir. Size bir hemşire doğum odasına kadar eşlik edecektir. Ne şekilde doğum yapacağınıza bakmak için sizi doğumhane dışında bir yere alacaklardır.
Hemşire sizden idrar örneği ve kıyafetlerinizi çıkarmanızı isteyecektir. Sonra doğuma ne kadar kaldığını, suyunuzun gelip gelmediğini, vajinal kanamanız olup olmadığını anlamaya çalışacaktır. Doğuma henüz varsa ve bebeğinizle ilgili her şey yolundaysa büyük ihtimalle evinize gideceksiniz, doğum başlamışsa ise doğuma alınacaksınız.
Doğuma alınırsam ne olacak?
Hemşireniz ya da doktorunuz size bir doğum planınız olup olmadığını sorabilir. Yazılı bir planınız yoksa bile ihtiyaç ve isteklerinizi ve doğum sırasında uyuşturulmak isteyip istemediğinizi söyleyin.
Sonra sizden kan alınacak eğer enfeksiyonunuz varsa antibiyotik verilecek. Spinal yada epidural yapılacaksa ya da bir hamilelik komplikasyonu, sağlık probleminiz varsa oxytocin (Pitocin) verilecektir.
Hemşireniz size odayı gösterecek ve partnerinizin nerede duracağını gösterecek. Aklınıza takılan şey ne kadar saçma gelirse gelsin mutlaka sorun.
Okumalısınız: Doğum çantasında olması gerekenler nelerdir?
Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!