Evlilik – Anne Bebek Kulübü https://annebebekkulubu.com/blog Anne ve Bebek Hakkında Aradığınız Her şey Fri, 13 Oct 2023 09:08:43 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.3 https://i0.wp.com/annebebekkulubu.com/blog/wp-content/uploads/2018/02/cropped-favicon-1-1.png?fit=32%2C32&ssl=1 Evlilik – Anne Bebek Kulübü https://annebebekkulubu.com/blog 32 32 215513268 Akraba evliliği yapanların sağlıklı çocuğu olabilir mi? https://annebebekkulubu.com/blog/akraba-evliligi-yapanlarin-saglikli-cocugu-olabilir-mi/ https://annebebekkulubu.com/blog/akraba-evliligi-yapanlarin-saglikli-cocugu-olabilir-mi/#respond Thu, 12 Oct 2023 20:11:51 +0000 https://annebebekkulubu.com/blog/?p=13828 Türkiye’de akraba evlilikleri hala yaygın bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Ancak akraba evlilikleri beraberinde pek çok çocuk hastalığını da barındırıyor. Peki, akraba evliliği yapan çiftlerin sağlıklı bir geleceğe sahip olma olasılığı nedir? Akraba evliliği yapanların sağlıklı çocuğu olabilir mi? Akraba evliliğinin sakıncaları ve zararları nelerdir?  Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Serdar Kütük‘e […]

The post Akraba evliliği yapanların sağlıklı çocuğu olabilir mi? first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
Türkiye’de akraba evlilikleri hala yaygın bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Ancak akraba evlilikleri beraberinde pek çok çocuk hastalığını da barındırıyor. Peki, akraba evliliği yapan çiftlerin sağlıklı bir geleceğe sahip olma olasılığı nedir? Akraba evliliği yapanların sağlıklı çocuğu olabilir mi? Akraba evliliğinin sakıncaları ve zararları nelerdir?  Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Serdar Kütük‘e akraba evliğinin bebekler üzerindeki etkisi ile ilgili merak edilenleri sorduk. İşte akraba evliliği ve genetik hastalıkların sıkça göz ardı edilen gerçekleri!..

akraba evliliği hastalıkları
akraba evliliği hastalıkları

Türkiye’de akraba evlilikleri ne kadar yaygın?

2020 yılında açıklanan evlenme istatistiklerine göre ülkemizde akraba evliliği oranı coğrafi bölgelere göre farklılık göstermekle beraber yeni evlenen çiftlerde %3,9’dur. Tüm evli çiftler dikkate alındığında %8-18,5 arasında değişen rakamlar bildirilmektedir. Bu oran şehirleşme ve eğitim seviyesinin artmasıyla birlikte son 20 yılda sürekli azalma göstermektedir. Akraba evliliklerinin çok büyük bir kısmı birinci derece kuzen evlilikleridir (hala-dayı, amca, teyze çocukları evlilikleri)

akraba evliliği zararları
akraba evliliği zararları

Akraba evliliğinin sakıncaları, zararları nelerdir?

Bilindiği üzere genetik hastalıklar anne babalardan çocuklarına aktarılır. Bu aktarım anne ve babanın her birinden çocuğa geçen genler yoluyla oluşmaktadır. Otozomal resesif (çekinik) genetik hastalıklar denilen bir grup kalıtımsal hastalığın çocukta ortaya çıkabilmesi için anne ve babanın hastalıklı birer gen taşıyor olmaları (kendileri sadece bir gen taşıdıkları için hasta değillerdir) ve bu birer geni çocuklarına aktarmaları gerekir. İşte akraba evliliklerinde çiftlerden biri hastalıklı geni taşıyorsa, akrabası olan eşinin de aynı hastalıklı tek geni taşıma ihtimali genel toplumdan onlarca kat daha fazladır. Çünkü kökenlerinde hastalığı taşıyan ortak atalar bulunmaktadır. Oluşacak ceninde hastalıklı iki genin bir araya gelmesi durumunda anne ve babanın taşıyıcı olduğu hastalık çocukta tüm şiddetiyle ortaya çıkacaktır.

Akraba evlilikleri ayrıca düşük, ölü doğum, gebelik hipertansiyonu ve gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) sorunları için de zayıf bir risk faktörüdür.

akraba evliliği yapanların sağlıklı çocuğu olabilir mi?
akraba evliliği yapanların sağlıklı çocuğu olabilir mi?

Akraba evliliğinin neden olduğu çocuk hastalıkları nelerdir?

Tanımlanmış binlerce hastalık var. En yaygın ve güncel olanlarından örnekler verecek olursak; kistik fibrozis, spinal musküler atrofi (SMA), akdeniz anemisi, fenilketonüri, Meckel- Gruber sendromu, albinism, adrenogenital sendrom, glikojen depo hastalıkları, Tay- Sachs hastalığı en yaygın olanlarıdır.

sma akraba evliliği
sma akraba evliliği

SMA hastalığı ve akraba evliliği ilişkisini açıklayabilir misiniz?

Yukarıda geniş şekilde açıkladığımız üzere, SMA otozomal resesif bir genetik hastalıktır. Anne ve babanın her ikisinin de geni taşıması durumunda doğacak çocukların her birinin %25 olasılıkla hastalıktan etkilenme riski bulunmaktadır.
akraba evliliği alınacak önlemler

akraba evliliği alınacak önlemler

Akraba evliliği ve genetik hastalıklar hakkında bilgi verebilir misiniz?

Yine SMA üzerinden devam edelim. Örneğin, SMA geni taşıyorsunuz ve sadece bir gen taşıdığınız için hasta değilsiniz, sadece gen taşıyıcısısınız. Bu geni annenizden aldığınızı varsayarsak, teyzenizin de aynı geni taşıma olasılığı en az %50’dir. Teyzenizin bu geni kendi kızına aktarma olasılığı da %50 olacağı için, teyzenizin kızı %25 olasılıkla SMA genine sahip olacaktır. Öte yandan genel toplumda SMA gen taşıma oranı yaklaşık %2’dir. Yani teyzenizin kızıyla evlenmeniz durumunda en az 12,5 kat artmış SMA hastası bebeğe sahip olma riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

Akraba evliliği yapanların sağlıklı çocuğu olabilir mi?

Evet. Doğacak bebeklerin %75’i sağlıklı olacaktır.

akraba evliliği bebek
akraba evliliği bebek

Akraba evliliklerinde hangi tarama testleri yapılır?

Topluma göre değişir. Ülkemizde Akdeniz anemisi (talasemi) açısından evlilik öncesi tarama testleri rutin olarak yapılmaktadır. Son yıllarda buna SMA için babadan yapılan taşıyıcılık testi eklenmiştir. Daha detaylı taranmak isteyen çiftlere, ülkemizde nisbeten daha sık görülen hastalıkları içeren daha geniş tarama panelleri yapılmaktadır.Bu panellerde fenilketonüri, adrenogenital sendrom, kistik fibrosis, glikojen depo hastalıkları, ailesel akdeniz ateşi, lizozomal depo hastalıkları, kas hastalıkları taramaları yapılabilmektedir.

anne karnında engelli bebek belirtileri
anne karnında engelli bebek belirtileri

Bebeğin engelli doğmasını engellemek için hamilelikte yaptırılması gereken testler nelerdir?

Bebeklerin engelli doğmalarına sebep olacak çok değişik faktörler vardır. Bunların her biri değişik yöntemlerle tanınmaya ve önlenmeye çalışılır. Örneğin Down sendromu, Edward sendromu gibi kromozomal hastalıkların tanısı için ikili test, üçlü test, non-invaziv prenatal test gibi araçlar kullanılır. Yukarıda bahsettiğimiz ve akraba evliliği ile ilişkili genetik hastalıkların tanısı için ideal olarak evlilik öncesi taşıyıcılık taraması, anne ve babanın her ikisinin taşıyıcı çıkması durumunda genetik seçilimli tüp bebek tedavisi yapılmalıdır. Ayrıca yine anne ve babanın taşıyıcı olduğu hastalıklarda bebeğin eşinden ya da suyundan örnek alınarak genetik yapısı değerlendirilmelidir. Bebeklerde doğumsal anormalliklere yol açabilecek infeksiyonların tanısı ve önlenmesi için TORCH denilen kan tarama testlerinin yapılması, duyarlı gebelere önlem yöntemlerinin anlatılması, infekte olmuş olanlara tedavi verilmesi gerekmektedir. Genetik kökeni olmayan ya da bilinmeyen yapısal anormalliklerin teanı ve tedavisi için gebeliğin 20-22 haftaları arasında detaylı ultrason incelemesi yapılmalıdır.

The post Akraba evliliği yapanların sağlıklı çocuğu olabilir mi? first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
https://annebebekkulubu.com/blog/akraba-evliligi-yapanlarin-saglikli-cocugu-olabilir-mi/feed/ 0 13828
Akraba evliliğinin riskleri ve bebeklere etkileri nelerdir? https://annebebekkulubu.com/blog/akraba-evliliginin-riskleri-ve-bebeklere-etkileri-nelerdir/ https://annebebekkulubu.com/blog/akraba-evliliginin-riskleri-ve-bebeklere-etkileri-nelerdir/#respond Fri, 03 Jul 2020 19:49:22 +0000 https://blog.annebebekkulubu.com/?p=8039 Akraba evliliğinin riskleri ve bebeklere etkileri nelerdir? Akraba evliliği sonucu oluşan hastalıklar nelerdir? Akraba evliliğinin zararları nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, akraba evliliğinin çocuklar için zararlarını yazdı!.. Akraba evliliği nedir? Akraba evliliği toplulumuzun bazı kesimlerinde kabul edilmiş hatta belki kural edinilmiş bir alışkanlıktı bir zamanlar. Günümüzde de hala devam etmekte olan akraba […]

The post Akraba evliliğinin riskleri ve bebeklere etkileri nelerdir? first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
Akraba evliliğinin riskleri ve bebeklere etkileri nelerdir? Akraba evliliği sonucu oluşan hastalıklar nelerdir? Akraba evliliğinin zararları nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, akraba evliliğinin çocuklar için zararlarını yazdı!..

Akraba evliliği nedir?

Akraba evliliği toplulumuzun bazı kesimlerinde kabul edilmiş hatta belki kural edinilmiş bir alışkanlıktı bir zamanlar. Günümüzde de hala devam etmekte olan akraba evliliği nedir? 

Akraba evliliği, en genel tanımı ile aynı kandan olan kişilerin evlenmesidir. 3. Veya 4. Kuşak akraba evliliklerinde doğacak çocuk için sakıncalı olsa da en büyük risk 1.kuşak akrabaların evlilikleridir. Kuzen evlilikleri gibi… 

Akraba evlilikleri nedeniyle ölü doğum sıklığı arttı

Genetik hastalıkların sıklığını olumsuz etkilemesi nedeni ile üzerinde önemle durulması gereken ve üzerinde ciddi tartışma gerektiren akraba evliliklerinin ülkemizdeki sıklıkları Hacettepe Nüfus Etütleri Enstitüsü’nün 1983 yılında yaptığı çalışma da %21,10 olarak bildirilmiştir.

Ölü doğum sıklığının normal evliliklere ve normal gebeliklere oranla yaklaşık iki kat daha arttığı söylenmektedir. Düşük ve ölü doğumlar ile birlikte ele alındığında yine aynı artış dikkat çekmektedir. Yenidoğan kayıpları doğumdan sonra görülmektedir. Neredeyse yarı yarıya bir artış da yenidoğan ölümlerinde izlenmektedir. Doğumsal kusurlar yaklaşık %10 daha fazla görülebilir. Çekinik ve çok faktörlü kalıtım gösteren hastalıkların görülme sıklıkları artış göstermektedir. Kan gruplarını genel de halkımız şöyle nitelendirir, kan uyuşmazlığı olmadığı için herhangi bir risk söz konusu değildir. Hayır böyle bir tutum yanlıştır. Anne babanın kan gruplarının uyuşması risk olmadığını göstermez. Kan uyuşmazlığı ile akraba evliliğine bağlı riskler tamamen ilgisizdir.

Akraba evliliği yapmış çiftlerde muayene ve özgeçmiş

Öncelikle ailenin en az 3 kuşaklık aile ağacı çizilmeli ve her birey hakkında bilgi alınması gerekebilir. Herhangi bir hastalığın belirtileri saptanırsa bu durumlarla ilgili bireylere ulaşılması gerekebilir. Ailedeki hastalıklar ve belirtiler de mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Doktorun anemnez esnasında sorduğu soruların tamamına hasta doğru ve net cevap vermelidir. 

Akraba evliliği olan bir çiftin bebeği için gebelik takibinde nelere dikkat edilmelidir ve nasıl olmalıdır?

Bu aileler de gebeliklerinde takipleri daha kontrollü olmalıdır. Gebelikte biyokimyasal tarama testi, ayrıntılı ultrasonografi ve bebeklerinin doğduğunda değerlendirilmesi, metabolik hastalıklar açısınan araştırma yapılması gerekir. Normal gebelikler de yapılan ikili dörtlü test ve ayrıntılı ultrasonografi bu gebelikler de de yapılmaktadır.Ya da farklı bir seçenek anneye daha güvenli tanı testleri önerilebilir. 

Akraba evliliklerinde bebeğin anomalili olma ihtimalinden ziyade sağlıklı bir bebek dünyaya gelebilir mi?

Elbette gelebilir ancak akraba evliliği yapanlarda diğer evliliklere göre sağlıksız bebek olma riski artıyor. Ailenin daha önceki gebeliklerinde sağlıklı bir bebeğin dünyaya gelmesinin daha sonraki ilerleyen dönemlerdeki gebelikler de ise sağlıksız ya da sağlıklı bir bebeğin dünyaya geleceğinin garantisi yoktur. Bu çiftlerde sağlıksız bebek doğma riski de artış göstermektedir ancak doğan çocıuklarında nredeyse %95’i tamamen sağlıklı bir  şekilde hastaneden çıkışı yapılmıştır. Aynı anne babadan aynı evlilikte sağlıklı bebek dünyaya gelebilir ancak ikinci bir denemede yine de  bunun garantisi bulunmamaktadır. 

 

The post Akraba evliliğinin riskleri ve bebeklere etkileri nelerdir? first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
https://annebebekkulubu.com/blog/akraba-evliliginin-riskleri-ve-bebeklere-etkileri-nelerdir/feed/ 0 8039
Onunla karantinaya girmeye var mısınız? https://annebebekkulubu.com/blog/onunla-karantinaya-girmeye-var-misiniz/ https://annebebekkulubu.com/blog/onunla-karantinaya-girmeye-var-misiniz/#respond Thu, 07 May 2020 18:37:35 +0000 https://blog.annebebekkulubu.com/?p=7103 İlk bakış, ilk buluşma, ilk öpücük ve sonunda evlilik kararı!… Sevdiğiniz insanın evlenme teklifine “Evet” derken, tahmin ediyorum ki bugünleri hayal etmemiştiniz. Peki onunla karantinaya girmeye var mısınız? Kararınız evetse, en az 3 ay karantinada kalabileceğiniz bir hayat arkadaşı seçtiğinizden emin olun!.. Editörümüz Hülya Çatalbaş, karantina günlerinde evlilik ve değişen hayatlarımızı yazdı… Tekrar düşünün: Karantinada […]

The post Onunla karantinaya girmeye var mısınız? first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
İlk bakış, ilk buluşma, ilk öpücük ve sonunda evlilik kararı!… Sevdiğiniz insanın evlenme teklifine “Evet” derken, tahmin ediyorum ki bugünleri hayal etmemiştiniz. Peki onunla karantinaya girmeye var mısınız? Kararınız evetse, en az 3 ay karantinada kalabileceğiniz bir hayat arkadaşı seçtiğinizden emin olun!.. Editörümüz Hülya Çatalbaş, karantina günlerinde evlilik ve değişen hayatlarımızı yazdı…

Tekrar düşünün: Karantinada sevdiğiniz kişiye “evet” der miydiniz?

Aylar öncesinde bugünün hayalini kurmuştunuz oysa. Gelinliği boş bir salona giyineceğiniz aklınızın ucundan geçmezdi. Balayını evde geçirme fikri de kulağa korkunç geliyor!.. Fakat aylar öncesine ait bir plan olduğu için bunu değiştirme şansımız olmayacaktır. Evi çoktan tutup, dayayıp döşediniz bir de! Bu durumda tek şansımız var: “Evet demek!”

Karantinada evinizin konforunda balayı 

Bu kadar kötü senaryo yeter. Olaya bir de iyi yönden bakmak gerekiyor. İlişkinizde hiç bu kadar başbaşa kalmamışsınızdır eminim. Bu aslında en başta birbirinizi tanımak için bir fırsat. Güzelim cicim ayları böyle mi geçecekti demeyin. Cicim aylarını en güzel biçimde yaşamaya çalışın. Sakın her gün pijamalarınızı giyinmeyin!.. 10 yıllık evli kadınlar gibi sakın davranmayın. Gerekli özeni birbirinize gösterin ve birbirinizi bu süre içinde çok iyi tanımaya çalışın.

Aile ziyaretleri geçici bir süre erteleniyor

Aslında bu olayın en güzel tarafı sıkıcı aile ziyaretlerinden kurtulmanızdır. Kaynanaydı, görümceydi gibi etkenlerden bir süre kurtulmuş oluyorsunuz. Malum erkek evlatlarının anneleri oğullarına çok düşkün oluyorlar. Tabii bunu geçici bir süre olduğunu unutmayın…

Evde iş bölümü şart!

Evde iş bölümü yapın bu sayede eşiniz ev işlerine yardım etmeye bu süre içinde alışmış olacaktır. Bunu bilinçaltına yerleştirin ki karantinadan sonra bu alışkanlığını sürdürsün.
Bunun bir aile olmanız ve birbirinize kenetlenmek için bir fırsat olduğunu unutmayın.

Sağlıcakla kalın.

The post Onunla karantinaya girmeye var mısınız? first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
https://annebebekkulubu.com/blog/onunla-karantinaya-girmeye-var-misiniz/feed/ 0 7103
Seks olmadan evlilik yürür mü? https://annebebekkulubu.com/blog/seks-olmadan-evlilik-yurur-mu-2/ https://annebebekkulubu.com/blog/seks-olmadan-evlilik-yurur-mu-2/#respond Mon, 07 Oct 2019 06:00:03 +0000 https://blog.annebebekkulubu.com/?p=5330 Çocuktan sonra her şey değişiyor. Tamamen. Tepetaklak oluyor önce. Sonra biraz düzene oturuyor belki ama kimse eskisi gibi olamıyor artık. Hem fiziksel hem de ruhsal olarak büyük bir değişim bu. Özellikle de anne için. İlişkiler etkileniyor en çok da. Anne baba arasındaki ilişki çocuğu doğrudan ilgilendiriyor. Üçüncü ebeveyn diyorlar buna. Peki ya yatak odası? Çocuktan sonra […]

The post Seks olmadan evlilik yürür mü? first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
Çocuktan sonra her şey değişiyor. Tamamen. Tepetaklak oluyor önce. Sonra biraz düzene oturuyor belki ama kimse eskisi gibi olamıyor artık. Hem fiziksel hem de ruhsal olarak büyük bir değişim bu. Özellikle de anne için. İlişkiler etkileniyor en çok da. Anne baba arasındaki ilişki çocuğu doğrudan ilgilendiriyor. Üçüncü ebeveyn diyorlar buna. Peki ya yatak odası? Çocuktan sonra ne hale geliyor? Aslında ilk ve en çok etkilenen o değil mi? Eşinizle konuşuyor musunuz? Veya konuşuyor musunuz? Kendinizin farkında mısınız? Ne istediğinizi, ne beklediğinizi biliyor musunuz? Cinsellik konuşulmuyor. Tabu. Bir toplulukta konusu geçse, yüzler hemen kızarmaya başlıyor. Rahatsızlık veriyor. Oysa uzmanlar diyor ki iletişimsizlik cinsel hayatın düşmanı.

Cinsellik bir tabu ama esas mahrem olan, saklanan, dile getirilmek istenmeyen ise cinsel sorunlar.  Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre her 3 kişiden 1’i cinsel sorun yaşıyormuş. Seksi olmak, birlikte seksi gözükmek çiftlerin mutlu oldukları anlamına gelmiyor ve bu çiftler hayal kırıklığı, çaresizlik içinde boğuşuyorlar; sıkıntılarını kimseye açamıyorlar. Biz de bu yüzden çevremizdeki herkesin harika bir yaşamı olduğunu düşünüyoruz. İşin gerçeği ise çok başka. Hele kadınlar açısından daha vahim.

Kadın sağlığı/Cinsel sağlık
Sağlıklı olmak demek hastalık halinin olmaması demek değildir. Kişi psikolojik, biyolojik ve sosyal olarak iyi durumdaysa sağlıklı olarak kabul edilebilir diye tanımlıyor Dünya Sağlık Örgütü (WHO) biri eksik ise sağlıklı sayılmıyor. Aynı tanım cinsel sağlık için de geçerli. Bireyin biyolojik olarak herhangi bir cinsel fonksiyon sorunu yaşamaması cinsel hayatından mutlu olduğu anlamına gelmiyor. Tahmin edilenin ötesinde dünyada yapılan çalışmalar göstermiş ki kadınlar erkeklere göre çok daha fazla cinsel sorun yaşıyor. Hem psikolojik hem de fiziksel sıkıntılar aynı anda görünüyor ve kadın her şeyden etkileniyor eşinin sorunlarından bile.

Kadın cinselliğini en çok etkileyenler ise şöyle sıralanabilir:
–Jinekolojik sorunlar
– Hormonal dengesizlikler
– Psikolojik problemler
– Aşırı stres
– Hareketsizlik
– Aşırı kilo

Kadınlar ne istiyorlar?
Kadınlar keşke daha fazla konuşsaydık, keşke eşimle daha rahat olsaydım, keşke daha fazla tatmin olsaydım diye kendilerini ifade ederken asıl sorun bunu partnerleriyle paylaşmamalarıyla başlıyor. Bunları konuşmadıkları için şu anki yaşadıklarıyla hayal ettikleri arasında çok büyük bir mesafe oluyor. Cinsel mutluluğu bu şekilde ölçebilmek mümkün. Hayal ettiğiniz cinsel yaşam ile şu anki durum arasında ne kadar fark var? Cevap her şeyi anlatıyor.

Kadınlar sorunlarını kiminle konuşuyorlar?
Aslında kimseyle. Anket sonucuna göre kadınların %50’sinden fazlasının cinsel sorunlarıyla ilgili kimseye danışamadıkları ortaya çıkmış. Sadece 10 kadından 1’i eşlerine anlatabiliyormuş. Kadınların bunu konuşmamalarının en büyük sebebi ise cinsel sorunlarının psikolojik olduğuna inanmasıymış. Strese bağlıdır geçer, psikolojiktir geçer diye göz ardı ediyor. Psikolojik bile olsa kadın stresi yatak odasının kapısında bırakamıyorsa ve bu uzun süre devam ederse seks hormonları düşüyor. İsteksizlik konsantrasyon bozukluğu oluyor. Ve bir süre sonra bu hal normal olarak eşe yansıyor en sonunda da ilişkinin kötüye gitmesine sebep oluyor. Boşanmaların arkasında yatan en büyük sebebin cinsel sorunlar olduğu biliniyor.

Ne sıklıkta olmalı?

Bunun herkese uyan bir cevabı yok. Çifti ne mutlu ediyorsa o yapılmalı. Ancak seks hormonlarının düşmesini engellemek için 2.5-3 haftadan fazla ara verilmemesi öneriliyor. Yapılan çalışmalara göre her 5 çiftten 1’i aseksüel evlilik yaşıyor.

Hamilelikte cinsellik
Cinsellik için çok iyi bir zihinsel ve fiziksel kondisyon gerektiği için hamileliğin ilk 3 ayı cinsellik kadın için istekli olduğu bir alan olmuyor. İkinci üç aylık dönem kadın için oldukça keyif verici olabiliyor. Hormonlar nispeten bir dengeye oturmuş oluyor. Kadın kendini her şekilde daha iyi hissediyor olduğundan cinsel istekleri artıyor. Üçüncü üç aylık dönem fiziksel sıkıntılar sebebiyle yine bir düşüş yaşanıyor. Doğuma ait korkular, yeni bebekle ilgili stresler arttığı için çiftler cinsel hayattan uzaklaşabiliyorlar.

Hamilelik döneminde çiftler, jinekologları aksini söylemediği müddetçe cinsel yaşamlarına devam edebilirler. Bunun için yeni bir ritüel yaratmaları gerekebilir. Birbirini tanımak, ne istediğini bilmek ve konuşmak burada önem kazanıyor.

Doğum sonrası
Hormonsal değişim cinselliği direkt etkiliyor. Prolaktin ve östrojen hormonlarının yükselmesinin yanı sıra bağlılık hormonu diye bilinen Oksitosin de oldukça güçlü biçimde emzirme sırasında salgılanıyor. İlginç nokta ise oksitosinin cinsellik sırasında partnerler arasında da salgılanıyor olması. Kaliteli, mutlu ve keyifli bir cinsellik sonrası günlük meselelerin rafa kaldırılması, ortamın yumuşamasının sebebidir oksitosin. Ancak bebekten alınan çok daha yoğun olduğu için kadın cinselliğe ihtiyaç duymayabiliyor çünkü bebeği ile arasında olanlar ona istediği keyif ve mutluluğu fazlasıyla sağlıyor.

Bebekten sonra cinsel sorunların sebepleri
– Fizyolojik durum
– Ağrılar ve kasılmalar sonucu cinsel isteksizlik
Vücuttan memnuniyetsizlik: Tapılan araştırmalara göre her 2 kadından 1’i vücudunu beğenmiyor ve bu cinselliğe başlama motivasyonunu çok düşüren bir şey. Konsantrasyonu da bozuyor. Kadın kendi görünümünü düşünmekten ana odaklanamıyor ve böylece cinsellikten uzaklaşmaya başlıyor.
Depresyon hali: Lohusalık sendromuyla  baş gösteren isteksizlik.
Mahremiyet: Doğum sonrası evdeki kalabalık.
Uykusuzluk: Yorgunluk ve uykusuzluk kadının bütün motivasyonunu düşürüyor. Yapılan araştırmalara göre sadece 1 saat fazla uyuyan annelerin cinselliğe başlama motivasyonunda %14 artış varmış.

The post Seks olmadan evlilik yürür mü? first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
https://annebebekkulubu.com/blog/seks-olmadan-evlilik-yurur-mu-2/feed/ 0 5330
Müthiş bir seks hayatı için yapmamanız gerekenler! https://annebebekkulubu.com/blog/muthis-bir-seks-hayati-icin-yapmamaniz-gerekenler/ https://annebebekkulubu.com/blog/muthis-bir-seks-hayati-icin-yapmamaniz-gerekenler/#respond Thu, 01 Aug 2019 09:14:03 +0000 https://blog.annebebekkulubu.com/?p=4326 İnsanız hepimiz hata yaparız. Ama yine de o hataların neler olabileceğini baştan bilirsek belki biraz daha dikkatli oluruz… Hele ki hata yaptığımız an çok mutlu olduğumuz anlardan biriyse… Seks hayatınız boyunca yapmamanız gereken bazı şeyler var. Cinsel terapistler her ilişkinin zamanla yıpranmasına ve hatta yıkılmasına yol açan ve kadınların çok sık yaptığı hataları şöyle açıklıyor: […]

The post Müthiş bir seks hayatı için yapmamanız gerekenler! first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
İnsanız hepimiz hata yaparız. Ama yine de o hataların neler olabileceğini baştan bilirsek belki biraz daha dikkatli oluruz… Hele ki hata yaptığımız an çok mutlu olduğumuz anlardan biriyse…

Seks hayatınız boyunca yapmamanız gereken bazı şeyler var. Cinsel terapistler her ilişkinin zamanla yıpranmasına ve hatta yıkılmasına yol açan ve kadınların çok sık yaptığı hataları şöyle açıklıyor:

Kutsal anneyi oynamayın!
Her kadın, doğuştan hissettiği annelik olgusunu yatak odasına girerken dışarıda bırakmalı. Çünkü kadınlar, erkekler için her şeyden önce aşık oldukları ve arzuladıkları kadındır. Kadınlar annelik hissi ile sevgili kimliğini birbirine karıştırdığında ilişkilerine en büyük zararı vermiş olurlar. Bu yüzden kadınlar ilişkilerinde önce kadın, sonra anne olmalıdır.

Orgazm taklidi yapmayın!
Uzmanlar her ne kadar, “Her cinsel ilişkinin sonunda orgazm olma zorunluluğu yoktur” dese de, kadınlar buna pek kulak asmıyor. Partnerini mutlu olacak diye orgazm taklidi yapan kadınlar aslında erkeklerin tamamı tarafından reddedilen bir şey yapıyor. Hanımlar, bunu yapmayın! Orgazm taklidi yapmak, seks esnasında erkeklerin en istemediği şeylerin başında geliyor. Zira bu durum erkeklerde başaramama korkusuna neden olabilir.

Sevgilinizle kanka olmayın!
Her ilişki içindeki gizemle güzeldir. Her kadının yaptığı en büyük hatalardan biri sevgilisine en yakın arkadaşıymış gibi davranmasıdır. Bir süre sonra her şeyini sevgilisiyle paylaşmaya başlayan kadınlar, bunun iyi bir şey olduğunu düşünse de bu, doğru değildir. Kız arkadaşınızla konuştuğunuz konuları sevgilinizle konuşmayın. İlişkinizdeki gizem ve tutku, birlikteliğinizi canlı tutar ve ilişkinizin devamını sağlar.

Bedeninizde kusur bulmayın!
Kadınlar zaman zaman kendilerini beğenmez. Fakat kadınların kendilerini beğenmeleri, cinsel yaşamlarında hem kendi hem de partnerlerinin tatmini için çok önemlidir. Kendini sevmeyen bir başkasını gerçekten sevemez, kendine değer vermeyen kadın başkasına da değer vermez. Kısa ya da uzun, şişman ya da zayıf, her kadın güzeldir! Kadınlar gündüz ya da gece, iç çamaşırlarıyla evde dolaşmalıdır. Kadın, önce kendi bedeniyle flört etmelidir…

The post Müthiş bir seks hayatı için yapmamanız gerekenler! first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
https://annebebekkulubu.com/blog/muthis-bir-seks-hayati-icin-yapmamaniz-gerekenler/feed/ 0 4326
Aldatma ve aldanma https://annebebekkulubu.com/blog/aldatma-ve-aldanma/ https://annebebekkulubu.com/blog/aldatma-ve-aldanma/#respond Thu, 06 Jun 2019 06:04:21 +0000 https://blog.annebebekkulubu.com/?p=5336 Dünden biri şaşkınım. Dünkü yazımın altına yapılan yorumların dışında aldığım e-postalar ve telefonlardan dolayı şaşkınım. Beni etkileyen bir aldatma-boşanma olayını yazmıştım oysa şimdi ise bir sürü aldanma-aldatma hikayesi var elimde. Sadece kadınlardan değil üstelik. Ağır darbe alan erkekler de var. Arkadaşlarım da arıyor devamlı. Hikayesinin yayınlanmasını isteyenler çoğunlukta. En çok merak ettikleri ise yapılacak olan […]

The post Aldatma ve aldanma first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
Dünden biri şaşkınım. Dünkü yazımın altına yapılan yorumların dışında aldığım e-postalar ve telefonlardan dolayı şaşkınım. Beni etkileyen bir aldatma-boşanma olayını yazmıştım oysa şimdi ise bir sürü aldanma-aldatma hikayesi var elimde. Sadece kadınlardan değil üstelik. Ağır darbe alan erkekler de var. Arkadaşlarım da arıyor devamlı. Hikayesinin yayınlanmasını isteyenler çoğunlukta. En çok merak ettikleri ise yapılacak olan yorumlar.

Benim etkilenmemin sebebi, olayın kahramanını tanıyor olmamdan ziyade çevremde kariyer sahibi çocuksuz bir sürü evli arkadaşımın olması. Diyebilirsiniz ‘senin kocan da seni aldatmış veya aldatıyor olabilir. Kariyer sahibi kadınların başına gelen bir şey değil bu’ diye. Elbette haklısınız ama burada konu kariyer hırsı yüzünden kocasını, evini ihmal eden bir kadın. Erkek bunu fırsat bilmiş, o başka. Karısı uzun iş seyahatlerine giden sadık kocalar da yok mudur? Vardır. Veya çocukları uğruna işini bırakıp evde oturan, her öğün 6 çeşit yemek hazırlayan, kocasına karşı her zaman ilgili kadınlar da aldatılmıyor mu? Bu sefer de sorun, kadının sadece ‘anne’ olması oluyor. Kocasına da ‘anne’ edasıyla yaklaşıyor. Adam sevişmek istiyor, özel anlar istiyor. Yine yok. Şimdi ne fark ettim biliyor musunuz? Erkek için seks hayatının önemini. Aptal değilim canım. Bilmez olur muyum da bir daha fark ettim.

Kısaca anlattığım her iki durumda da, koca karısından beklediğini bulamıyor. Kadın ya çok çalışıyor, yorgun oluyor ve gece yatakta sırtını dönüyor ya da anne olmaya o kadar alışmış ki kocasına da annelik yapıyor. Gece yatağa girince kocasının yanağına hafifçe bir öpücük konduruyor ve sırtını dönüyor yine.

Aldatan kadın olursa

Öncelikle bu durum nedense herkes için şok edici oluyor. Büyük bir olay. Çünkü bize ne öğretildi? Kadın ne olursa olsun kocasına, evine sadık olmalıdır. Tek eşlilik ve yuvasını korumak genetik kodunda var. Çocuk doğurmalı ve kocanın eve gelmesini beklemeli. Erkek ise tohumlarını saçıp soyunun mümkün olduğunca çok yayılmasını, sürmesini sağlarmış. Pöhh… Bahaneye bak. Nasıl ki 20’lik dişlerimiz artık işlevini bitirmiş, bu tohum saçma hikayesinin de son kullanma tarihi geçti bence.

Kadın neden aldatır? Bu soruya AŞK diyebilirim ben. Kendimi düşünüyorum. Ancak başkasına aşık olursam düşünebilirim bunu. Öncelik seks olmaz hiç bir zaman. Heyecan arayan, sevgilisinden-kocasından şüphe duyup da kendince hesaplaşmak amacıyla aldatan kadın da var. Ancak çoğunluk kocasının/sevgilisinin ilgisizliğinden bunalmış kadınlar. Karşısına çıkan bir başka erkek, aslında kocasının yapması gerekenleri yapıyor. Sonra kadın AŞIK OLUYOR. Buyrun işte kadın AŞK arıyor.

Gelelim hikayelere.

Aşağıda, mail yoluyla aldığım kötü tecrübelerden ikisini paylaşıyorum:

Aldanmak…

Bu sefer bir aldanma hikayesi. 40’larının başında bir kadın. İşinde başarılı. Bekar. Uzatmalı(!) bir sevgilisi var. Kendinden 3-4 yaş küçük. İki şehir arası gidip geliyor adam işi dolayısıyla. Evlilik planları yapıyorlar ama kadın hep şüphe içinde. Adama yetemeyeceğinden korkuyor. Aralarındaki yaş farkının ileride sorun olabilme ihtimalinden çekiniyor. Adam deli gibi çocuk istiyor, kadın kesin olarak kapatmış konuyu. ‘Çok geç benim için’ diyor. Adam ‘peki, nasıl istersen, haklısın’ demiş. Konu bir daha açılmamış ama evlendikten sonra açılırsa, diye korkuyor kadın. En sonunda evlenmeyi kabul ediyor. Aileler tanışıyor. O yaşta bile aile büyükleri müdahale etmeye çalışıyor kadına. Üzüyorlar ama üstesinden geliyor hepsinin. Sevdiği adamla evlenecek sonunda. Hazırlıklar başlıyor. Ancak o nikah hiç gerçekleşmiyor çünkü adam gelmiyor. Yanlış okumadınız gelmiyor.

Korkunç günlerin ardından hayata yeniden tutunuyor kadın ve bilmiyor nedenini. Bilmiyor. Neden? Neden? Tam 4 hafta sonra, bir akşam evine girerken kadın, adam çıkıyor karşısına. Bir şey söylemek istiyor. Elinde kırmızı bir gül. Duruyorlar karşılıklı. Adam ‘üzgünüm, çok üzgünüm’ diyor. Kadın bir şey demeden evine giriyor. Adam bu sefer kapısının önünde. Fısıldıyor ‘beni affet’ diye. ‘hadi gel, hemen gidip evlenelim. Sen nerede, nasıl istersen’ diyor. Kadın hiç konuşmuyor. Konuşamıyor.

Böyle 4-5 ay adam, kadının peşinden koşuyor. Yolunu kesiyor, arabasına güller döküyor. Mesajlar, mailler, notlar… kadından hiç ses yok. İnanamıyor çünkü. Neden, neden, neden? Madem geri gelecekti, neden gitti?

Sonra adam vazgeçiyor. Anladı geri dönüşü yok. Bir kaç ay sonra bir haber duyuyor kadın. Adam kendinden 6 yaş küçük biriyle evlenmiş. Üstelik de hemen hamile kalmış kız. Bunu duyunca ağlamaya başladı kadın ilk defa. Ağladı ağladı ağladı.

‘Aldanmışım’ dedi. ‘Tamam. Bitti. Öldü. Artık kaldığım yerden devam edebilirim hayatıma.’

Kadın aldatırsa

Sevdiği kadın tarafından hiç beklenmedik şekilde alt üst edilen genç bir adamda sıra. Genç bir işadamı. Yakışıklı, iyi eğitim görmüş. Azıcık(!) da çapkın. Kolay aşık olur, aşkını dağlara yazar Ferhat gibi. Hayatının merkezi yapar kadınlarını. Kendi düzenini bile değiştirir onlar için. Zannedersiniz ki dünyada ‘bir kadın ancak bu kadar sevilir. Ne şanslı bir dişi bu’ diye düşünürsünüz. Aradan zaman geçer. Bu sefer başka bir isim yazıyor o Ferhat’ın dağlarında. Yapılanlar hep aynı, yaşananlar da. Sadece konuk oyuncular değişiyor. Bizim yakışıklı seneler sonra onu derinden etkileyen bir kadınla tanışıyor. İşler ciddileşiyor. Bu sefer gerçekten aşık olmuş. Evlenmeye karar veriyorlar. Önlerindeki tek engel askerlik. Anladınız değil mi? Kadın, sevgilisini evlenme hazırlıkları yaparken, kendi gelinliğini diktirirken aldatıyor. Hem de sevgiliyse telefonda konuşurken aldatıyor onu. Askerliğinin son günü kadının gelip karşılaması gerekiyordu. Gelmiyor. Aramıyor. Telefonlara çıkmıyor.

Neden? Ben bu sefer hata yapmadım, diyor adam.

Yukarıdaki hikayeleri yazarken bile mideme yumruk yemiş gibi hissettim. Sanki ben yaşamışım.

En zor gelen nedir sizce?

Aptal yerine konmak mı? Sevdiğin adamın/kadının, seni sevmediğini öğrenmek mi?

 

The post Aldatma ve aldanma first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
https://annebebekkulubu.com/blog/aldatma-ve-aldanma/feed/ 0 5336
Evlilik zaferdir! https://annebebekkulubu.com/blog/evlilik-zaferdir/ https://annebebekkulubu.com/blog/evlilik-zaferdir/#respond Wed, 10 Apr 2019 13:40:12 +0000 https://blog.annebebekkulubu.com/?p=3826 ‘Eşimi seviyorum öyle seviyorum ki tüm dünyaya haykırsam da yetmez her geçen saat daha fazla içimde büyür, bir de bakmışım ki tüm benliğimle o oluvermişim’.  Evli çiftlerin ağzından çoğu zaman duyarız bu aşk dolu sözleri ve sevgi muhabbetlerini… Gökyüzünde muhteşem bir evlilik teklifimi, yoksa İhtişamla yapılan evlilik yıldönümü kutlamalarımı dersiniz…  Peki hayallerinizi göz önüne getirdiniz […]

The post Evlilik zaferdir! first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
‘Eşimi seviyorum öyle seviyorum ki tüm dünyaya haykırsam da yetmez her geçen saat daha fazla içimde büyür, bir de bakmışım ki tüm benliğimle o oluvermişim’.  Evli çiftlerin ağzından çoğu zaman duyarız bu aşk dolu sözleri ve sevgi muhabbetlerini… Gökyüzünde muhteşem bir evlilik teklifimi, yoksa İhtişamla yapılan evlilik yıldönümü kutlamalarımı dersiniz…  Peki hayallerinizi göz önüne getirdiniz mi hiç?! Hayalinizdeki en büyük arzunuz herkesin sizi kıskanacağı kadar mükemmel sürprizler mi, yoksa sevdiğiniz adamın omzumu? Eğer hiç düşünmeden tabiki eşimin omzu diyemiyorsanız yeterince sevmemişsiniz.

Evlilik yoksa bir hedef mi?

En büyük hayaliniz ne oldu, en güzel fikriniz ne oldu, her defasında adını zikretttiğiniz hayaliyle yanıp tutuştuğunuz, onu bulduğunuzda başka hiçbir şeye ihtiyacınız olmayacağını hissettiğiniz ne oldu hayatınızda. Malum alimin fikri ne ise zikri de o olurmuş. Daha tanışmadığınız o zamanlarda onu kendi benliğinizde hissettiniz mi. Sizi arayan biri olduğunu ve sizin de ruhunuzdaki bomboş sapaklarda onu aradığınız oldu mu. En umutsuz anlarınızda  sizi hayata bağlayan binlerce kilometre ötede ama bir o kadarda kalbinizde sizinle atan birinin varlığını hissettiniz mi? O sizinle değilken sanki yapılacak daha çok iş var deyip etrafa savrulup eşinize rastladığınızda aslında hayatınız boyunca aradığınız şeye ulaşmanın  rehavetiyle derin bir soluk çektiğiniz oldu mu?! Sanki bir yarışmada hızla yarışı kazanmak için çılgınlar gibi koşup tam zafer kurdelasını geçmeye hazır olduğunuzda birden eşinizi görüp yarışı kazanmak yerine hıçkırıklarla ona sarıldığınız oldu mu?..

Eşinizle “biz” olabildiniz mi?

Aşk bir yarış değil, eşinizle mücadele vermeniz gerekmiyor çünkü siz aynı kulvarın yarışmacılarısınız. Siz “bir”siniz evlilik bir olmaktır.  Ayrı gayrı olmak sadece karşı tarafta bulunan insanların harcı. Bu nedenle sevginizden emin olduğunuz müddetçe aynı potada eriyen iki insansınız aslında. Ne yazık ki bunu başaran insan sayısı çok az. Size sen ne yapıyorsun denildiğinde hayır ben değil, biz mantığıyla hareket edebildiğiniz müddetçe kazanan daima siz olacaksınız. Kazanmanın sonundaki derin duygu ise bize bahşedilen huzur dolu mutluluk. Evet aslında tam da bundan bahsediyorum evlilik bir zafer ya da yenilgi. Kazananlardan olmamız dileğiyle…

The post Evlilik zaferdir! first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
https://annebebekkulubu.com/blog/evlilik-zaferdir/feed/ 0 3826
Boşanmanın çocuklar üzerindeki etkisi https://annebebekkulubu.com/blog/bosanmanin-cocuklar-uzerindeki-etkisi/ https://annebebekkulubu.com/blog/bosanmanin-cocuklar-uzerindeki-etkisi/#respond Sat, 18 Aug 2018 09:56:35 +0000 https://blog.annebebekkulubu.com/?p=3006 Bütün başlangıçlar güzeldir. Kadın ve erkek birbirlerini çok sever, tamamlandıklarını hisseder ve evlenir. Her şey yolundayken bazen gitme zamanı gelir ve bir şekilde evlilik biter. Boşanma anne, baba ve çocuklar için zor bir süreçtir. Bu süreç özellikle çocuklar için çok önemlidir. Boşanırken çocuğunuzda travma yaratmayın Gitme zamanının zarafeti her ayrılışta olduğu gibi boşanma sonrasında da […]

The post Boşanmanın çocuklar üzerindeki etkisi first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
Bütün başlangıçlar güzeldir. Kadın ve erkek birbirlerini çok sever, tamamlandıklarını hisseder ve evlenir. Her şey yolundayken bazen gitme zamanı gelir ve bir şekilde evlilik biter. Boşanma anne, baba ve çocuklar için zor bir süreçtir. Bu süreç özellikle çocuklar için çok önemlidir.

Boşanırken çocuğunuzda travma yaratmayın
Gitme zamanının zarafeti her ayrılışta olduğu gibi boşanma sonrasında da olmalıdır. Ayrılık isteği kabalaşmayı da beraberinde getirmemeli. Ebeveyn neden bir anda sahip olmayı çok istediği, hatta neredeyse yaşama amacı haline getirdiği çocuklarının travmalarını göz ardı edebiliyor. Bilinçli mi bilinçsiz mi yapıyorlar? Kendi içinizdeki kavgaları bir yana bırakın, kimlikleriniz aynı kalsın, çocuğunuz mutlu olsun.

Anne baba kimliğinizi koruyun
18 yaş altındaki çocuklar, kimliğini özdeşleştiği anne/babadan alır. Anne kimliğini korumak, baba kimliğini korumak çocuk için çok önemlidir. Anne ve babanın kendi aralarındaki problemin gitme zamanına dönüşmesi çocuğun kimliğine neden etki etsin ki? Anne ve baba bazen “düşman” kimliğini kabullenip buna uygun davranışlarla kimlik dönüşümünün çocuklar üzerindeki etkisini umursamayıp, davranışlarını neredeyse stratejik boyutta anlamlandırdığında çocuğun ne hissettiğini düşünmüyor. Ayrılınca her şey kopuyor, bitiyor zannediliyor. Çocuk için anne ve baba kimliği değişmezken, baba için annenin, anne için babanın kimlik tanımının değişmesi 18 yaş altında travmaya yol açar. Daha önceki anne kimliği babanın daha sonra yarattığı şekilde toplum tarafından onaylanmayan anne haline gelebilir. Çocuk için bu davranış haksızlık değil midir? Çocuk, anne ve baba kimliğini değiştirmeli midir? Anne ve baba değerli, saygı uyandırandır çocuk için… Ve böyle de devam etmelidir.

Kişisel çatışmalarınızı çocuklarınıza yansıtmayın
Anne ve babalar boşanma sürecinde ve sonrasında iki kişi arasındaki tartışmayı, sevgisizliği çok sevdiklerini söyledikleri çocuklarına yansıtmamalıdır. Anne ve baba boşanmanın çocuklar üzerindeki olumsuz etkisini en aza indirerek çocuğunun hayatındaki dengeyi ve düzeni sağlamalıdır.

The post Boşanmanın çocuklar üzerindeki etkisi first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
https://annebebekkulubu.com/blog/bosanmanin-cocuklar-uzerindeki-etkisi/feed/ 0 3006
Evlilikte sorunları nasıl çözmeliyiz? https://annebebekkulubu.com/blog/evlilikte-sorunlari-nasil-cozmeliyiz/ https://annebebekkulubu.com/blog/evlilikte-sorunlari-nasil-cozmeliyiz/#respond Sun, 17 Jun 2018 09:02:32 +0000 https://blog.annebebekkulubu.com/?p=2363 Sorun çözme günlük yaşamımızda hem pratik, hem de duygusal problemlerle karşılaştığımızda kullandığımız, değerli kapsamlı bir tekniktir. Sorun çözmenin amacı; sizi problemlerinizin sorumluluğunu üstlenmeye ve onlarla uğraşmanın, problemlerle başa çıkmanın alternatif ve daha başarılı olması olanaklı yollarını vurgulayan bir metodunu geliştirmeye teşvik etmektir. İşte evlilikte sorun çözme önerileri: Sorun çözmenin 9 aşaması vardır. 1.Sorunu elinizden geldiğince […]

The post Evlilikte sorunları nasıl çözmeliyiz? first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
Sorun çözme günlük yaşamımızda hem pratik, hem de duygusal problemlerle karşılaştığımızda kullandığımız, değerli kapsamlı bir tekniktir. Sorun çözmenin amacı; sizi problemlerinizin sorumluluğunu üstlenmeye ve onlarla uğraşmanın, problemlerle başa çıkmanın alternatif ve daha başarılı olması olanaklı yollarını vurgulayan bir metodunu geliştirmeye teşvik etmektir. İşte evlilikte sorun çözme önerileri:

Sorun çözmenin 9 aşaması vardır.

1.Sorunu elinizden geldiğince açık ve net tanımlayın.

2.Gerçekçi, ulaşılabilir ve kesin hedefler belirleyin. Bunlar, kısa ve uzun dönemli hedefler olarak ikiye ayrılır.

3.Bazıları ne kadar tuhaf görünse de, sorunu çözmenin bütün olası yollarının listesini yapın. Bu, beyin fırtınası alternatifleri olarak bilinir.

4.Her alternatifin lehinde ve aleyhindekilerin listesini yapın.

5.Listenizde en iyi seçenekleri seçin.

6.Atmanız gereken adımlara karar vererek, seçtiğiniz alternatifi nasıl yerine getireceğinizi plânlayın. Bu adımlardan yazılı bir plân oluşturmak yararlıdır.

7.Seçtiğiniz çözümü uygulamayın, bunu ne zaman, nerede ve nasıl yapacağınızı açıkça belirterek, üstlenin.

8.Çözümü uygulamaya koyduktan sonra, oturup hedefinize doğru ne gibi bir ilerleme gösterdiğinizi yeniden gözden geçirin. Amacınıza ulaşmak için atmanız gereken diğer adımları belirleyin.

9.Seçtiğiniz çözümün sonucunu değerlendirin ve başka hareket rotalarının gerekli olup, olmadığına karar verin.

Sorun çözme yöntemini uygulamanın en iyi zamanı, elinizdeki probleme ilişkin sağlıksız – olumsuz duygularınızdan kendinizi kurtardıktan sonrasıdır. Duygusal olarak rahatsızken, olayları açıkça görebilmek zordur. Berrak düşünce, sorun çözme yönteminde en çok ihtiyaç duyulan durumdur. Öyleyse, ilk önce mantıksız inançlarınıza savaş açıp onları değiştirerek, ruh sağlığınızı düzeltin. Sonra 9 sorun çözme aşamasını kullanın.

The post Evlilikte sorunları nasıl çözmeliyiz? first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
https://annebebekkulubu.com/blog/evlilikte-sorunlari-nasil-cozmeliyiz/feed/ 0 2363
Yaz gelinleri için cıvıl cıvıl öneriler https://annebebekkulubu.com/blog/yaz-gelinleri-icin-civil-civil-oneriler/ https://annebebekkulubu.com/blog/yaz-gelinleri-icin-civil-civil-oneriler/#respond Sat, 26 May 2018 11:09:28 +0000 https://blog.annebebekkulubu.com/?p=2123 Dört mevsimin belki de en sabırsızlıkla beklenenidir yaz. İçimizi ısıtan sımsıcak güneş, akşam esen yumuşak rüzgar ve deniz kokusu . Romantizm, bu mevsimi tanımlayacak en uygun kelime belki de. Ve siz en mutlu günlerinizden birini bu mevsimde yaşayacaksanız birkaç önerimiz var. Düğününüz açık havada yapılacaksa… Hava durumunu sık sık kontrol edin. Yağmur olasılığına karşın önleminizi alın. Ayrıca […]

The post Yaz gelinleri için cıvıl cıvıl öneriler first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
Dört mevsimin belki de en sabırsızlıkla beklenenidir yaz. İçimizi ısıtan sımsıcak güneş, akşam esen yumuşak rüzgar ve deniz kokusu . Romantizm, bu mevsimi tanımlayacak en uygun kelime belki de. Ve siz en mutlu günlerinizden birini bu mevsimde yaşayacaksanız birkaç önerimiz var.

Düğününüz açık havada yapılacaksa…
Hava durumunu sık sık kontrol edin. Yağmur olasılığına karşın önleminizi alın. Ayrıca ne tip sertlikte bir rüzgar olacağını da göz önünde bulundurmanızda fayda var.

Gelin buketinizi seçerken…
Kır çiçeklerinden bir bukete ne dersiniz? Hem mevsime yakışır, hem de çok doğal bir seçim olur. Gelinlik modeliniz ne olursa olsun güzel bir buket tasarlanabilir.

Müziği bir daha düşünün…
Tüm hazırlıkları tamamlamış olmalısınız. Ama müzik için hala vaktiniz var. İlk dans parçası müstakbel eşinizle sizin için özel bir şarkıdır mutlaka. Ancak diğer şarkıları mevsime de uygun bir tema çerçevesinde seçebilirsiniz pekala.

Makyaj ve saç…
Prova yaptınız mı? Saçınıza bir mevsim çiçeği iliştirmesini talep edebilirsiniz kuaförünüzden. Fotoğraf çekimlerinde de daha da göz alıcı olursunuz böylelikle. Makyaj içinse ağır tonlardan kaçınmanızı öneririz. Mümkün olduğunca doğal görünümlü bir makyaj tercih edebilirsiniz.

Parti zamanı için kıyafetiniz…
Gelinliğin ağırlığından kurtulmanız gereken şu dans ve eğlence anına geldiğinizde üzerinizde hem şık hem de sade bir elbise olsun istemez misiniz? Hatta altına isterseniz sneakers bile giyebilirsiniz. Bu, sizin gününüz. Doyasıya dans etmek, mutluluğunuzu coşkuyla kutlamak hakkınızdır. İçinde rahat hareket edebileceğiniz, çok mini ve fazla uzun olmayan bir model bulabilirsiniz.

Mutluluklar…

The post Yaz gelinleri için cıvıl cıvıl öneriler first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
https://annebebekkulubu.com/blog/yaz-gelinleri-icin-civil-civil-oneriler/feed/ 0 2123