Bebek yatağı seçerken dikkat edilmesi gerekenler

0
1849

Bebek yatağı nasıl olmalı? Yeni doğan bebek için yatak seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Ani bebek ölümü sendromundan korunmak için bebeğimizi nasıl bir yatakta yatırmalıyız? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Görkem Astarcıoğlu bebek yatağı satın alacak aileleri uyarıyor!..

anne bebek uyuyor
Bebeğimle birlikte uyumalı mıyım?

Yenidoğan bebeğin ilk birkaç hafta uyku ve uyanıklık döngüsü olan, sirkadiyan ritmi yoktur. 3 ayın altında biyolojik saati çalıştıran melatonin hormonunun salgısı da eksiktir. Bu nedenle bebeğin uyku-uyanıklık durumu gündüz gece düzensiz devam eder. Günde 10-19 saat uyuyan bebek, bu sürenin yaklaşık 8.5 saatini gece, 5.75 saatini de gündüz uyumaktadır. Prematüre doğanlarda bu süreler daha da uzamaktadır. Biberonla beslenen bebekler (2-5sa) anne sütü ile beslenenlere (1-3sa) göre daha uzun uyumaktadır. Uyku döngülerini genellikle 1-2 saatlik uyanıklık dönemleri oluşturur.

Amerikan Pediatri Akademisi’nin
önerisine göre ilk 1 yılda ebeveyn ile bebeğin yatak paylaşması sakıncalıdır. En azından ilk 6 ay aynı odada ancak farklı yataklarda yatırılması önerilmektedir.

Bebek odası nasıl olmalıdır?
Bebeğin uyuyacağı oda iyi havalandırılmalı, dumandan arındırılmalıdır. Uyku sırasında olabildiğince karanlık olmalı, ortam en fazla hafifçe aydınlatılmalıdır. Ortam sıcaklığı 21-23 derece arasında iklimlendirilmelidir.

bebek yatagi secimi
Bebek yatakları nasıl seçilir?

Bebeğin yatakta sırt üstü yatırılması önerilmektedir. Sağlam bir yatakta bebeğin boyunun 2/3’ünden kısa olmayan parmaklıklar etrafını sarmalı. Uyurken yüzünün örtü ile kapanmadığından emin olunmalı, 1 yaşa dek yastık kullanılmamalıdır. Çarşaf pamuklu kumaştan seçilmeli, mümkünse boya içermeyen desende olmalı ve gergin serilmelidir. Etraf yüzünü örtme riski taşıyan her türlü fazladan eşyadan arındırılmış olmalıdır (minder, yastık, oyuncak gibi). Yatağın malzemesi hava geçiren cinste imal edilmeli, ne çok yumuşak ne de çok sert olmamalıdır. Yatırıldığında bebek yatağın içine gömülmemelidir. Alerjik potansiyeli olan bebeklerde ev tozu ve akarlarını bünyesinde barındırmayacak malzemeden yapılmış ürünler seçilmelidir. Hava akımının sağlıklı ve sürekli olabilmesi için bebek ayakucuna yakın olarak yatırılmalı, başının olduğu kısım serbest ve havadar olmalıdır. Yatak annenin göz hizasına yerleştirilmeli, aradaki mesafe, bebek ağladığında annesinin bir kol mesafesi ile bebeğe uzanabilmesine izin vermelidir.

uyuyan tatli bebek 2

Ani bebek ölümü sendromu nasıl önlenir?
Ani bebek ölümü
riskini artırması nedeni ile; eğimi olan, kendi kendine sallanma özelliği olan, bebeğin anne kucağında yatış pozisyonunu taklit eden, küçük alanlı yatakların, bebeğin dönme yeteneğini kazanacağı 3-4 aydan sonra kullanılması önerilmemektedir.

Bir Cevap Yazın