0-6 ay bebek beslenmesi

0
1250
0 6 ay bebek beslenmesi nasıl olmalıdır?
0 6 ay bebek beslenmesi nasıl olmalıdır?

Hamilelik dönemi sonunda bebeğinizi kucağınıza alacağınız günü bekliyorsunuz. Aklınıza takılan sorular mı var? 0-6 ay bebek beslenmesi nasıl olacak? Anne sütünün faydaları neler diye düşünüyorsanız eğer Yenidoğan Yoğun Bakım Hemşiresi Emzirme Danışmanı Sabiha Türer, Anne Bebek Kulübü okuyucuları için 0-6 ay bebek beslenmesine dair bilgileri yazdı.

Aylardır beklediğiniz o muhteşem an geldi ve nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Artık bebeğiniz plesantadan değil sizin desteğinizle beslenecektir. 0-6 ay arasında bebeğiniz  için en ideal besin kaynağı anne sütüdür. 

Dünya Sağlık Örgütü bebeklerin doğumdan itibaren ilk 6 ay boyunca, su, diğer sıvı veya katı besinler almadan, sadece anne sütü ile beslenmelerini, 6. aydan sonra katı gıdalarla birlikte emzirmenin en az 2 yaşa kadar sürdürülmesini önermektedir. 

Anne sütünün önemi nedir?
Anne sütünün önemi nedir?

Bebeğimi neden sadece anne sütü ile beslemeliyim?

Anne sütü bebeğin  fizyolojik ve psikolojik ihtiyaçları için gerekli olan tüm içeriğe sahiptir. Her annenin sütü bebeğine özeldir. Örneğin düşük doğum ağırlıklı veya prematüre doğan bir bebeğin besin ihtiyacı miadında doğan bir bebeğe göre daha farklıdır. Bu bebeklerin annelerinin sütlerinin içeriği de miadında doğum yapan annenin sütü gibi değil bebeğinin ihtiyaçlarına göre özel üretilir.

  • Anne sütü proteinler, gerekli enzimler, karbonhidratlar ve yağlar açısından bebeğin ihtiyaç duyduğu tüm makro besinleri ve mineraller, vitaminler gibi tüm mikro besinleri içerir.
  • Bebeğin ruhsal, bedensel ve bilişsel gelişimini sağlar.
  • Bağışıklığını kuvvetlendirir, hastalıklara karşı dirençli kılar.
  • Alerjilere karşı korur.
  • Sterildir, hazırlamak için zaman gerektirmez, maliyeti yoktur.
  • Sindirim sistemi sorunlarının önüne geçer.
  • Bir çok kronik hastalıkların oluşma riskini azaltır(diyabet, obezite, kalp ve damar hastalığı vb…)

Anne sütü bebekler için ideal besindir. Güvenlidir, temizdir ve birçok yaygın çocukluk çağı hastalığına karşı korunmaya yardımcı olan antikorlar içerir. Anne sütü, bebeğin yaşamın ilk aylarında ihtiyaç duyduğu tüm enerji ve besin maddelerini sağlar ve ilk yılın ikinci yarısında çocuğun beslenme ihtiyacının yarısı veya daha fazlasını, ikinci yarısında ise üçte birini karşılamaya devam eder. Anne sütüyle beslenen çocuklar zeka testlerinde daha iyi performans gösterirler.

Aynı zamanda anne sütü ve emzirme, anneyi yumurtalık ve rahim kanserine karşı korur. Lohusa depresyonunu engeller.

0 6 ay bebek beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
0-6 ay bebek beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Beslenme nasıl olmalıdır?

  • Bebek doğar doğmaz annesi ile ten teması yaptırılıp memeye tutturulmalıdır. 
  • Eğer bu mümkün değilse en geç bir saat içinde bebek emzirilmiş olmalıdır. 

Bebeğin alacağı ilk süt Kolostrum adı verilen halk arasında altın süt veya ağız sütü olarak adlandırılan süttür. Kolostrum yapı itibariyle normal sütten daha farklıdır. Rengi ve kıvamı daha koyudur.

Olgun sütten daha fazla oranda protein içerir. Yağ ve laktoz içeriği normal süte oranla daha azdır. Doğumdan sonraki ilk 5 gün boyunca salgılanır. Yenidoğan bebek emerken çok çabuk yorulabilir ve sürekli uyku halinde olabilir. Bu durumlarda kolostrum elle sağılmalı, kaşık veya enjektör ile sağılan kolostrum bebeğe verilmelidir. 

Doğumdan sonraki beş ile on ikinci gün arasında salgılanan süt geçiş sütüdür. Kolostrumun bir çok özelliğini taşır miktar olarak da daha fazla salgılanır. İkinci haftanın sonundan itibaren anne artık olgun süt salgılamaya başlar. Emzirmenin her döneminde gelen süt değerlidir ve bebeğe mutlaka verilmelidir.

Yenidoğan bebeklerin ilk üç ay belirli bir emme düzeni olmayabilir. İyi beslenen bir bebek tekrar tekrar emmek isteyebilir. Bu durum bebeğin aç olmasından değil diğer tüm ihtiyaçlarını memede karşılamak istemesinden kaynaklanır.

İlk üç ay bebekler her istediğinde emzirilmelidir. Bu istek bazı zamanlarda yarım saatte bir de olabilir. Beslenme aralıkları en fazla  üç saatte bir olmalıdır. Her emzirmede en az 15-20  dakika aktif emmesi beklenir. Bir bebek yirmi dört saatte ortalama sekiz-on kez beslenir. Aktif emen bir bebek beslenme sonrası hala  memede kalmak istiyorsa müsaade edilmelidir.

Bebeklerin temel ihtiyaçlarının sadece doymakla ilgili olmadığı unutulmamalıdır. Bebeğiniz güven, şefkat, sevgi, ilgi uyku gibi bir çok ihtiyacı içinde memede kalmak isteyecektir. Memede beslenmek dışında kalma süresi otuz dakikayı geçmemelidir. Burada önemli olan bebeğin ilk yarım saat içinde etkin emdiğinden emin olmaktır.

Bebekler  dördüncü aydan sonra artık tokluk ve açlık hissini öğrendikleri için gelişimsel olarak daha az beslenirler. Beslenme aralıkları dört beş saate kadar çıkabilir, memede aktif emme süreleri de sekiz dakikaya kadar düşebilir. 

Bebeklerin beslenme sonrası ve beslenme aralarında  mutlaka gazı çıkarılmalıdır. Beslenme sonrasında dik eğimli zeminde uyutulmalıdır.  

Bebeğinizin doğumdan sonraki ilk idrarını 24 saat, ilk dışkısını en geç 48 saat içinde yapmış olması gerekir. İlk üç ay en az altı sonrasında altı aya kadar en az dört çiş yapması ve fiziksel gelişiminin persentil eğrisine uygun olması yeterli beslendiğinin göstergesidir.

KAYNAKLAR: 

-American Academy of Pediatrics Policy Statement. Breastfeeding and the use of human milk. Pediatrics 2005;115: 496-506

-Klein N, Schewertmann A, Peters M, Kunz C, Strobel S. Immunomodulatory Effects of Breast Milk Oligosaccharides. Adv Exp.Med Biol 478,251-9,2000.

-Neonatology.org.tr/wp-content/uploads

-Who.int/health-topics/breastfeeding

 

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın